Viljandi folki külastas üle 20 000 inimese

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi folk.
Viljandi folk. Foto: Jelena Rudi

Viljandi pärimusmuusika festivalil oli tänavu publikut rohkem kui mullu, kuid püsis üldjoontes siiski oma tavapärasel tasemel - kokku osteti tänavu üle 20 000 passi, päevapassi ja üksikpileti.

Ööl vastu tänast lõppenud XIX Viljandi pärimusmuusika festival kinnitas rütmipillimängu traditsiooni juurdumist eesti pärimusmuusikas – läbi nelja päeva pulseeris Viljandi linn tuhandete külaliste ning muusikute osavõtul ühtses rütmis. Kaasakiskuvat pillimängu jagus nii ametlikele kontserdilavadele kui tänavanurkadele.

Ehkki eesti pärimusmuusikas ei leidu arvestatavat rütmipillimängu traditsiooni, tõdevad festivali korraldajad, et noorem põlvkond on hakanud järjest aktiivsemalt pärimuslike lugude juures löökpille kasutama.

Seetõttu kandiski seekordne festival pealkirja «Rütm ja pulss», millega rõhutati nakatava rütmilisuse tähtsust lisaks rütmipillidele ka viiulil, torupillil, kandlel, lõõtsal või mõnel muul meil levinud pillil tantsuks mängides.

Viljandi Drumlabi noorte trummarite eestvõttel tuksus festivali südames katkematult eesti rahvatantsudest inspireeritud rütm, millele lõpulöögid kõlasid eile õhtul Kaevumäel toimunud kontserdil «Ando ja sõbrad».

Pärimuspeo põhiprogrammis esinenenud 42 ansamblist osutus menukaimaks lahkumisetenduse andnud eesti kollektiivi Vägilased. Rohkelt publikut kogusid ka Trilok Gurtu Indiast ja Hedningarna Rootsist ning kodumaised tegijad Zetod ja Oort. Samuti oli ohtralt pidutsejaid laupäeva õhtul Lennukitehases reggae-peol Bashment.

Internetis jälgiti festivali videoülekandeid 3059 arvutist, kokku 4472 tundi. Lisaks Eestile oli ohtralt vaatajaid Soomes, Rootsis, Ameerika Ühendriikides, Belgias ning Kanadas. Suur osa põhiprogrammi kontsertidest saab juba lähiajal festivali kodulehel www.folk.ee järelkuulatavaks ja -vaadatavaks.

Järgmisel aastal paneb festival Viljandi lossimäed ja südalinna pulbitsema juba 20. korda, mistõttu kutsuvad korraldajad kõiki lahke meelega folgisõpru üles annetama fotosid, videosid ja esemeid, mis aitavad meenutada festivali algusaegu. Pakkumised on oodatud e-maili aadressile rannar.raba@folk.ee.

XX Viljandi pärimusmuusika festival leiab aset 26.-29. juulil 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles