Paljud 9/11 ohvrid on ikka tuvastamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevad kaksiktornid.
Põlevad kaksiktornid. Foto: SCANPIX

Manhattanil asub laboratoorium, kus teadlased tegelevad endiselt 11. septembri terrorirünnakute ohvrite identifitseerimisega. New Yorgis pole kümme aastat hiljem suudetud tuvastada 40 protsendi hukkunute säilmeid.

Kõigi inimeste nimed, kes kaksiktornides surma said, on teada, kuid rünnak oli nii äärmuslik, et katastroofipaigast leitud säilmeid tuvastada on ülikeeruline. Viimati, augusti lõpus tuvastati 40-aastase Ernest Jamesi säilmed – ta on WTCs hukkunud 2753 inimesest alles 1629. identifitseeritu.

Algul kasutati säilmete identifitseerimiseks traditsioonilisi meetodeid, nagu hambakaardid, fotod ja sõrmejäljed, olgugi et varingus jäid terveks vähesed surnukehad. Ent kui kõik lihtsamini tuvastatavad ohvrid olid identifitseeritud, algas kohtuarstidel märksa raskem ülesanne, mis pigem meenutab detektiivitööd.

WTC ümbrusest koguti kokku 21 817 inimsäilet – paljud surnukehad olid purunenud mitmeks tükiks. Paljudest ohvritest ei jäänud alles suurt midagi, rääkis AFP-le New Yorgi kohtuarst Mechthild Prinz.

Luufragmente ja teisi säilmeid uurivad viis teadlast seitse päeva nädalas. Säilmeid hoitakse valges telgis spetsiaalsetes tingimustes. Iga kuu jõuavad eksperdid analüüsida umbes 400 luufragmenti – neilt võetakse DNA-proov, mida võrreldakse ohvrite isiklikelt esemetelt saadud geneetilise materjaliga.

«Mäletan üht paari aasta tagust juhtumit ühe väikse luutükiga, mis leiti Deutsche Banki hoone katuselt. See oli mündisuurune ja me suutsime selle identifitseerida,» meenutas kriminalist Taylor Dickerson.

Enamikul juhtudest kuulub luukillust leitav DNA kellelegi, kes on juba identifitseeritud. Seetõttu on kohtuarstide töö piinarikkalt aeglane: viimase viie aasta jooksul on identifitseeritud vaid 26 inimest.

Kui New Yorgis on inimsäilmeid tuhandeid, siis Pennsylvanias kukkus United Airlinesi lennuk alla sellise kiirusega, et 92 protsendi ohvrite surnukehad aurustusid. Pentagoni 184 ohvri surnukehadest õnnestus identifitseerida kõik peale viie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles