Swedbank puhastab bilansi plekkidest

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Swedbank kaalub varuplaanina tütarfirma loomist, kuhu koondataks hapuks läinud laenude tagatisvara, et hoiduda kinnisvaraportfelli müüki paiskamisest ebasoodsas turuolukorras.


Finantskriisiga on kasvanud pankade laenuportfellides lootusetute võlgade hulk. Selle tulemusena on pankade kätte hakanud kogunema klientide tagatisvara, millest lõviosa on rohkemal või vähemal määral seotud kinnisvaraga, kirjutas

Äripäev

.

Swedbank on alustanud kõigis Balti riikides makseraskustega klientidega tegelemist, tunnistas panganduskontserni Balti haru juht Erkki Raasuke Reutersile antud intervjuus.

«Ühe käsitluse kohaselt, mida on ka (panganduses - toim) mitmeid kordi kasutatud, on tagatisvarade paigutamine spetsiaalsesse üksusesse, mida rahastatakse läbipaistvalt ning mille vara hinnatakse vastavalt turuväärtusele, kuid mida ei panda tingimata kohe müüki,» ütles Swedbanki Balti haru juht.

Swedbanki Eesti riskijuhi Kristina Mikenbergi sõnul on tegemist selgelt varuplaaniga juhuks, kui tulevikus peaks sellise tagatisvara hulk oluliselt kasvama. Sellises olukorras võib osutuda otstarbekaks mitte kõiki tagatisvarasid korraga turule suunata, vaid luua nende hoidmiseks ning haldamiseks eraldi tütarettevõte.

Hansapanka juhtinud Indrek Neivelti sõnul on tagatisvara haldava tütarfirma loomine tavapärane käitumine praegusele sarnanevas olukorras. «Kui on majanduskriisid, siis pankade tegevusest eraldatakse halvad laenud. Pank peab edasi andma laenu. Kui ta seda ei tee, lähevad majandusprobleemid vaid suuremaks,» ütles Neivelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles