Teadlased avastasid kahe päikese ümber tiirleva planeedi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus kahe päikese ümber tiirlevast planeedist.
Kunstniku joonistus kahe päikese ümber tiirlevast planeedist. Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teatel avastasid nad Kepleri teleskoobi abil Maast 200 valgusaasta kaugusel uue taevakeha, mis tiirleb ümber kahe päikese.

«Avastus on tõeliselt lummav,» sõnas ajakirjas Science avaldatud uurimuse kaasautor Alan Boss Carnegie teadusinstituudist. «Taas kord on teaduslik fantastika reaalsuseks osutunud,» lisas teadlane.

Leiule anti selle avastamiseni viinud teleskoobi järgi nimeks Kepler-16b ning väidetavalt sarnaneb see paljuski George Lucase loodud  «Tähesõdade» kangelase Luke Skywalkeri fiktsionaalse koduplaneedi Tatooinega.

Ent kui viimast kujutati kuuma ja kõrbesarnase planeedina, siis Saturni-suuruse Kepler-16b pinnal valitseb jäine külmus – koguni kuni 101 miinuskraadi.  

Astronoomide sõnul peitub põhjus selles, et Kepler-16b kaks päikest on märgatavalt väiksemad kui meie Päike. Planeedil elades saaks seal imetleda kahekordset päiksetõusu ja -loojangut, kuid paraku on Kepler-16b täiesti elamiskõlbmatu.

Kepler-16b teeb oma päikesepaari ümber täistiiru 229 päevaga. Ka kaks päikest tiirlevad teineteise ümber. Suurema päikese mass moodustab meie Päikese massist 69 protsenti, teise, punase kääbuse oma aga 20 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles