Putini ja Medvedevi kohavahetus ei vaimustanud Vene lehti

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vladimir Putini otsus naasta Kremlisse ja vahetada ametikohad Dmitri Medvedeviga paljastas võimude vaenulikkuse reformide suhtes ja muudab Venemaa haavatavamaks, vahendab tänaste Vene lehtede seisukohti uudistevõrk AFP.


Ei liberaalsed lehed ega isegi mitte tavapäraselt pigem Kremli-meelsed väljaanded polnud vaimustunud nädalavahetusel Ühtse Venemaa parteikongressilt tulnud teatest, et peaminister Putin ja president Medvedev vahetavad tuleval aastal portfelle.

«Status quo’d säilitades on võimu reaalne üleminek võimatu,» nentis juhtikiri päevalehes Vedomosti.

«Samal ajal, kui nad kindlustavad mõnede vaid neile nähtavate riskide eest, loovad president ja peaminister uusi riske,» märkis riiklik ajaleht Moskovskije Novosti. «Hoides samasugust tandemit nõrgestavad nad riigi immuunsust näiteks välismaiste majandusriskide suhtes.»

«Mingisuguseidki reforme võib oodata vaid tõsise majanduskriisi korral,» kirjutas Gazeta.ru. Selle veebiajalehe hinnangul konserveeritakse Vene elu lihtsalt veel kuueks aastaks, haridus käib alla ja Venemaa langeb maailmaareenil isolatsiooni.

Leidus ka lehti, mis sellist pessimismi ei peegeldanud. «Ühtse Venemaa kongress langetas riigi jaoks olulisi otsuseid,» kirjutas Komsomolskaja Pravda tekstis, mida illustreeris pilt valitsevast duost jumaldava rahvahulga keskel.

«Niimoodi saavutame me võidu!» rõõmustas tabloidleht Tvoi Den. «Valitseva tandemi töökohavahetus määras ära meie riigi tuleviku.»

Liberaalsemate lehtede toon jäi aga valdavalt süngemaks. «24. septembril tegi Putin oma elu suurima vea – ta röövis riigilt rahumeelse võimu üleandmise ja endalt viisaka koha ajaloos,» kirjutas opositsiooniline ajakiri New Times, mis võrdles Putinit ka erinevate Ladina-Ameerika diktaatoritega.

«Vene inimese lootus positiivsetele muutustele praeguse süsteemi raamistikus on surnud,» kuulutas Moskovski Komsomoletsi analüütik Stanislav Belkovski arvamusloos pealkirjaga «Surm jätkub».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles