EAS hakkab ettevõtetele kinkekaarte jagama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Foto: EASi koduleht

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts saatis kooskõlastusringile määruse «Innovatsiooniosakute toetusmeetme tingimused ja kord» eelnõu, millega rakendatakse ettevõtjatele kinkekaartide süsteem teadus- ja arendusasutustest teenuste ostmiseks.


Innovatsiooniosak on sisuliselt kinkekaart, mida ettevõte saab tulevikus taotleda Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest (EAS) ning tasuda sellega ülikoolile lepingulise teadus- või arendustöö eest. Hiljem maksab EAS teadusasutusele osaku väärtuse välja. Ettevõte ei saa osakut kinkida või rahaks vahetada.

Toetuse eesmärk on tugevdada Eesti väikese ja keskmise suurusega ettevõtete konkurentsivõimet, suurendades nende oskusi teadmiste ja tehnoloogiate kasutamisel äritegevuses, soodustades koostööd ettevõtete ja ülikoolide ning teadusasutuste vahel ning parandades ettevõtete intellektuaalse kaitse alast teadlikkust.

Eelnõu järgi toetatakse ettevõtet teadusasutuselt toote ja teenuse arendamise alaste konsultatsioonide ostmisel, töökorralduse, tootmis- või tehnoloogiaalase nõustamise tellimisel, disainilahenduste väljatöötamisel ja juurutamisel, vastavus- ja tootearenduskatsetuste läbiviimisel ja muus.

Toetusega soovitakse ergutada ettevõtjaid innovatsiooniprotsessiga tegelema, mitte ostma valmistoodet teadusasutusest. Lõpliku turule viidava toote või teenuse peab ettevõtja ikka ise valmis tegema.

Taotletava toetuse maksimaalne summa on eelnõu järgi 50 000 krooni ühe taotleja kohta või kuni 250 000 krooni kaastaotlejate korral, kuid mitte üle 50 000 krooni iga kaastaotleja kohta. Toetust saab taotleda Eesti äriregistrisse kantud väikese või keskmise suurusega ettevõte, kus töötajaid kuni 250.

Ettevõtete innovatsiooniuuringust selgus, et probleemideks on ettevõtjate madal innovatsiooniteadlikkus ja kompetentse personali puudumine. Ettevõtjad suunavad uute toodete ja teenuste väljaarendamisse liiga vähe vahendeid - tulu uutelt toodetelt moodustab vaid 11,6 protsenti uuendajate käibest.

Perioodiks 2007-2013 on innovatsiooniosakute programmile majanduskeskkonna arendamise rakenduskavas kavandatud 15 miljonit Eesti krooni ja seda rahastatakse Euroopa regionaalarengu fondist.

Innovatsiooniosakute süsteemi on edukalt rakendanud näiteks Holland, samuti on neid asunud väljastama Iirimaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles