Analüütik: Venemaa ei suudaks isegi Soomega sõdida

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõjatehnika.
Soome sõjatehnika. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse analüütik Kaarel Kaas leidis, et oma sõjalise võimekuse poolest ei suudaks Venemaa tänasel päeval isegi Soomega toime tulla.

«Venelaste jaoks on sõjalise võimekuse kasvatamine selgelt üks olulisemaid priotiteete, aga et nad lähiaastail saavutaksid erilise võimekuse kõrgtehnoloogilisel tasemel, ma ei usu,» rääkis Kaas ETV saates «Välisilm».

«Väga palju Venemaa uuest sõjatehnikast on paigutatud Põhja-Kaukaasiasse ja Hiina piiri äärde, kuigi nad suurendavad ka oma sõjalist kohalolu Läänemere ääres, aga kardan, et Venemaa ei suudaks isegi Soomega sõdida, Rootsist rääkimata,» väitis Kaas.

«Gruusiaga saaksid nad hakkama küll, Balti riikidega ka, kuigi ma rõhutan, et otsest Venemaa sõjalist ohtu meile pole,» toonitas Kaas. «Aga Soomele või Rootsile ei hakkaks nende hammas peale ka lähima viie aasta jooksul.»

Kuigi Soome kulutab Kaasi sõnul SKTst kaitsekulutustele 1,3–1,4 protsenti ning Eestis tõuseb see protsent uuel aastal kahele, on Soome kaitsekulutuste summa Eestiga võrreldes väga suur: 2,3–2,4 miljardit eurot, mis on ligi kolmandik Eesti riigieelarvest, võrdluseks kulutab Euroopa tervikuna aastas kaitsekulutustele 200 miljardit eurot.

Soomes 20. septembril avaldatud Venemaa relvajõude puudutava raporti kohta, mille järgi kulutab suurriik sel aastakümnel sõjalise võimsuse tõstmiseks 500 miljardit eurot, Baltimaad ja Soome jäävad samas aga militaarsesse vaakumisse, ütles Kaas, et see Soome Riigikaitse Kõrgkooli raport pole ise nii dramaatiline, kui sellest meedias räägiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles