Kasahstan palkas nõunikuks Briti endise valitsusjuhi Blairi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti endine valitsusjuht Tony Blair
Briti endine valitsusjuht Tony Blair Foto: SCANPIX

Kasahstani võimud võtsid majandusreformide konsultandina tööle Suurbritannia endise peaministri Tony Blairi, kirjutab The Daily Telegraph.

Ajalehe andmetel on koos grupi ekspertidega töötava Blairi aastapalgaks umbes 8 miljonit naela ehk 9,2 miljonit eurot.

Blairi pressisekretär kinnitas, et ekspeaminister hakkab tegema koostööd Astanaga, kuid keeldus avalikustamast teenitava summa suurust.

Blairi vastased on teda varem korduvalt süüdistanud kasu saamises sidemetelt, mis tal tekkisid Briti peaministrina või Lähis-Ida kvarteti eriesindajana.

Kasahstani presidendi Nursultan Nazarbajeviga tutvus Blair 2000. aastal. Pärast peaministrikohalt lahkumist on ta seda Kesk-Aasia riiki külastanud mitmel korral.

The Daily Telegraph kirjutab, et Blair on pärast valitsusjuhi kohalt lahkumist 2007. aasta juunis teeninud korraliku varanduse ehk 20-50 miljonit naela. Selle taga on kasulikud lepingud USA investeerimispangaga JP Morgan ja Šveitsi kindlustusgrupiga Zurich Financial Services.

Lisaks neile on firma Tony Blair Associates klientideks ka Kuveidi valitsus ning Abu Dhabi investeerimisfond Mubadala.

Briti meedia andmetel oli Blair ka nüüdseks kukutatud Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi nõunikuks finantsküsimustes. Gaddafi sugulased kutsusid Briti endist peaministrit sageli oma «peresõbraks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles