Paet nimetas gaasitüli kahetsusväärseks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti välisministri Urmas Paeti hinnangul on kahetsusväärne, et Ukraina ja Venemaa pole gaasihindade osas kokkuleppele jõudnud.


«On oluline, et läbirääkimised gaasi hinna üle oleksid läbipaistvad ja mittepolitiseeritud,» ütles Paet Postimees.ee´le antud intervjuus.

Välisministri hinnangul peaks Venemaa gaasihinna üle peetavatel läbirääkimisel jälgima Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) ja rahvusvahelisi energiasuhteid reguleeriva energiaharta lepingu põhimõtteid.

Seda ka vaatamata asjaolule, et Venemaa pole ratifitseerinud Haagi konverentsi lõppdokumendiga vastu võetud Euroopa energiahartat, mille eesmärk on tõhustada koostööd energiakasutuse alal. Lisaks sellele ei kuulu Venemaa ka WTO liikmesriikide hulka.

Paet rõhutas, et Ukraina on erinevalt kolme aasta tagusest ajast, kui Venemaa samuti gaasikraanid kinni keeras, varunud endale tarbimise tipp-perioodiks märkimisväärsed gaasivarud, millest piisab ka talve üleelamiseks.

Paet ei osanud öelda, milliseks võib gaasi hind Ukraina jaoks kujuneda, kuid ta tuletas meelde, et arvestada tuleb ka transiiditasuga, sest läbi Ukraina tarnib Venemaa gaasi ka Euroopasse.

Ukraina liidrid teatasid tänases ühisavalduses, et peavad õiglaseks gaasihinnaks 201 dollarit tuhande kuupmeetri gaasi eest ning Vene gaasi transiidi hinnaks vähemalt kaht dollarit tuhande kuupmeetri transportimise eest saja kilomeetri kaugusele. Möödunud aastal maksis Ukraina Venemaale 179,5 dollarit tuhande kuupmeetri gaasi eest. 

Täna teatas Vene riiklik gaasimonopol Gazprom, et on peatanud kõik maagaasi tarned Ukrainale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles