Putšikatses süüdistatavad ajakirjanikud astusid Türgis kohtu ette

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp.
Türgi lipp. Foto: SCANPIX

Istanbuli kohtu ette astusid täna kaks türgi ajakirjanikku, keda seostatakse väidetava vandenõuga valitsuse kukutamiseks.

Süüdistuse kohaselt kavandasid ajakirjanik Nedim Sener, tema dissidendist kolleeg Ahmet Sik ja lisaks neile veel 12 kohtu ette astunud isikut vandenõu valitseva Õiguse ja Arengu Partei (AKP) kukutamiseks, vahendas uudistevõrk AFP.

Inimõiguste rikkumisi paljastanud Seneri ja Siki süüdistatakse ka ultranatsionalistliku varirühmituse Ergenekon toetamises. Võimude hinnangul on tegemist rühmitusega, mis kavandas 2003. aastal juhtivate poliitikute ning julgeolekujõudude atentaate, ebaseaduslikke protestiaktsioone ning pommirünnakuid, et sundida ajalooliselt mõjuvõimsat armeed sekkuma riigi juhtimisse.

Süüdimõistmisel ootab kahte ajakirjanikku kuni 15 aasta pikkune vanglakaristus. Kaitsjad on taotlenud nende vabastamist ning sama nõudsid ka täna kohtuhoone ette kogunenud umbes 200 meeleavaldajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles