Kohus mõistis Bushi ja Blairi süüdi sõjakuritegudes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George W. Bush (vasakul) ja Tony Blair 2007. aastal.
George W. Bush (vasakul) ja Tony Blair 2007. aastal. Foto: SCANPIX

Malaisia sõjatribunal mõistis USA ekspresidendi George W. Bushi ja Briti endise peaministri Tony Blairi tagaselja süüdi Iraagi sõjas toime pandud «kuritegudes rahu vastu».

Iraagi sõja vastase, endise Malaisia peaministri Mahathir Mohamadi loodud Kuala Lumpuri Sõjakuritegude Tribunal mõistis Bushi ja Blairi süüdi üleeile pärast neli päeva kestnud protsessi, vahendas AFP.

«Tribunal arutas kaasust ja otsustas üksmeelselt, et esimene süüdistatav George Bush ja teine süüdistatav Blair on süüdi rahuvastastes kuritegudes,» seisis tribunali avalduses. «Jõu ebaseaduslik kasutamine ähvardab maailma viia tagasi seadusetusse olekusse. Süüaluste teod olid ebaseaduslikud.»

Otsus on täiesti sümboolne, sest organil pole mingit võimu seda täide viia.

Tribunal kavatseb arutada süüdistusi piinamises ja sõjakuritegudes veel seitsme inimese, teiste seas endise USA kaitseministri Donald Rumsfeldi ja endise asepresidendi Dick Cheney vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles