Nafta hind tegi hüppe ülespoole

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaväljad Pärsia lahel.
Naftaväljad Pärsia lahel. Foto: SCANPIX

2009. aasta esimesel kauplemispäeval hakkas toornafta hind maailmaturul taas tõusma, taustaks kasvavad pinged Lähis-Idas ja ägenev gaasitüli Venemaa ja Ukraina vahel, mis avaldab mõju ka tarnetele Euroopa Liitu.

New Yorgi toorainebörsil peamiselt kaubeldava kerge toornafta veebruaritehingute hind tõusis kolmapäevaselt sulgemistasemelt 1,74 dollari võrra ning lõpetas lühendatud nädala 46,34 dollari juures barrelilt, vahendas AFP.

Londoni interkontinentaalsel börsil kerkis Brenti toornafta veebruaritehingute hind 1,32 dollarit ja  maksis reede õhtul 46.91 dollarit barrelilt.

Kauplejate sõnul olid aga hinnad sel nädalal äärmiselt volatiilsed, sest turgude käive oli aastavahetuse tõttu madalam ning ka nädalavahetuse eel püsis veel pühademeeleolu.

Investorid on ekspertide hinnangul samas ilmselt naasmas toorainete turule, sest hinnad kukkusid viimasel kvartalil kõvasti. Suvel maksis toornafta veel rekordilised 147 dollarit barrelilt, kuid detsembris oli hind vahepeal langenud juba 35 dollarini barrelilt.

OPEC on vahepeal üritanud langust pidurdada ka suurte tootmiskärbetega, ent seni pole need sammud veel kuigi palju edu toonud. Paljude arvates püsib nafta hind praegusel tasemel kuni USA uue presidendi Barack Obama ametisseastumiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles