Paet: kui keegi Venemaale ohtu kujutab, siis just Iraan oma tuumaprogrammiga

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet.
Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Eesti välisminister Urmas Paet sõnas tänasel pressikonverentsil, et ei mõista, miks Venemaa tahab just Euroopat ja NATOt näha jätkuvalt endale ohuna.

«Kui keegi Venemaale ohtu kujutab, siis täpselt seesama Iraan oma tuumaprogrammiga. Ta on täpselt samasugune oht Venemaale kui Euroopale või muule maailmale,» ütles Paet.

Ta lisas, et Venemaa Iraani-vastastest sanktsioonidest keeldumisel ta ratsionaalseid põhjuseid ei näe.

«Need saavad olla ainult emotsionaalsed kaalutlused. Ma võin oletada, et siin võib olla tegemist valimiseelse olukorraga, ka võib tegemist olla ettekujutusega, et kui ujutakse vastuvoolu, siis paistetakse justkui mõjuvõimsam ja rahvusvahelises plaanis eristuv,» sõnas ta.

«Mida päev edasi Iraan oma tuumaprogrammi arendab, seda keerulisem on seda lõppkokkuvõttes lahendada,» lisas ta.

Iraanile on tema vastuolulise tuumaprogrammi tõttu rakendanud sanktsioone nii EL kui ka USA, Suurbritannia ja Kanada. Iraani sõnul on lääneriikide survemeetodid ebaseaduslikud ja kasutud.

Eelmise kuu alguses avaldas Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur (IAEA) raporti, kus kahtlustab Iraani tuumarelva ehitamise katses. Iraan on kõik sellesisulised süüdistused tagasi lükanud ja väidab, et riigi tuumaprogramm on rahumeelne.

Nii Venemaa kui ka Hiina pole Iraanile piiranguid kehtestanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles