Venemaa rendib Indiale «surmalaeva» Nerpa

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tuumaallveelaev Nerpa.
Vene tuumaallveelaev Nerpa. Foto: SCANPIX

Venemaa rendib Indiale tuumaallveelaeva Nerpa, millel 2008. aasta novembris toimunud õnnetus nõudis 20 inimelu.

Venemaa sõjalise ja tehnilise koostöö eest vastutava föderaalagentuuri juht Mihhail Dmitrijev kinnitas täna ajakirjanikele, et selleks on sõlmitud ka vastav leping ning laev toimetatakse Indiale arvatavasti juba selle aasta lõpuks, vahendas RIA Novosti.

Venemaa klassifikatsiooni järgi kuulub Nerpa klassi Štšuka-B, mis NATO klassifikatsioonis tähendab aga Akulat. Tegemist on kolmanda põlvkonna tuumaallveelaevaga, mille ehitamist alustati juba kaks kümnendit tagasi, kuid mille valmimine on jäänud aastateks toppama.

Leping kahe riigi vahel sõlmiti juba 2004. aastal ning selle kohaselt maksab New Delhi Moskvale 650 miljonit dollarit.

Tehing on jäänud aga venima 2008. aastal toimunud õnnetuse tõttu, kui kõigest nädal pärast seda tüüpi allveelaeva esimest sukeldumist juhtus Vene tuumalaevastikku kuulunud allveelaeval Nerpa saatuslik õnnetus, milles hukkus 20 inimest, kellest kolm olid sõjaväelased ja 17 sõjatehaste töötajad.

Uurijate väitel põhjustas õnnetuse laeva katsetuse ajal ootamatult käivitunud tulekustutussüsteem, mille väidetavalt käivitas madrus. Tegemist oli ohrirterohkeima õnnetusega Vene tuumalaevadel pärast Kurski katastroofi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles