Iraan otsustab Obama üle tema poliitika järgi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: AP / Scanpix

Iraan teatas täna, et ootab enne USA vastse presidendi Barack Obama suhtes seisukoha võtmist ära riigipea «praktilise poliitika», vahendas riiklik uudisteagentuur IRNA.

«Eelistame oodata ja vaadata, millised Ameerika valitsuse praktilised poliitikad hakkavad Iraani suhtes olema,» ütles välisminister Manouchehr Mottaki.

Minister kutsus Ühendriikide uut riigipead andma uus hinnang kogu Lähis-Ida regioonile tervikuna, sest «traditsiooniline viis sellele vaatamiseks... ei too endaga kaasa midagi».

Obama on lubanud avada dialoogi Teheraniga, ent märkinud, et kavatseb peatada islamivabariigi vastuolulise tuumaprogrammi.

USA eelmine valitsus keeldus Iraaniga otsestesse kõnelustesse asumast, kui Teheran ei lõpeta esmalt uraani rikastamist. Washingtoni hinnangul võib Iraan püüda luua aatomirelva, Teheran väidab aga, et nende tuumaprogrammi eesmärgiks on vaid rahumeelne energiatootmine.

Washington katkestas suhted Iraaniga 1980. aastal pärast islamirevolutsiooni, kui islamistlikud üliõpilased vallutasid USA saatkonnahoone Teheranis ja hoidsid seal 52 diplomaati 444 päeva pantvangis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles