Lätis protestiti ACTA vastu

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ACTA-vastane meeleavaldus Riias.
ACTA-vastane meeleavaldus Riias. Foto: SCANPIX

Sajad lätlased avaldasid täna meelt vastuolulise ACTA leppe vastu, öeldes, et see seab ohtu internetivabaduse.

Riias Läti valitsushoone ees toimunud demonstratsioonil osales umbes 300 peamiselt noort inimest. Nädalavahetusel toimusid sarnased meeleavaldused üle Euroopa, vahendas AFP.

Pikettijatega tuli kohtuma ka majandusminister Daniels Pavluts, kes möödunud nädalal pani ACTA ratifitseerimisele piduri, öeldes, et see vajab edasisi konsultatsioone.

«Teie arvamus on kuulda võetud, ja ma tuletan teile meelde, et ACTA ratifitseerimine ei liigu ilma diskussioonita edasi,» lubas Pavluts osalejatele, kellest üks peeti kinni, sest varjas oma nägu kurikuulsa Guy Fawkesi maskiga.

Riikidevahelise lepingu eesmärk on suurendada intellektuaalse omandi kaitset, näiteks võideldes aktiivsemalt võltsitud kaupade vastu. Ent leppe roll internetis on tekitanud suurt pahameelt.

ACTA vastaste sõnul annab lepe autoriõiguse omajatele liiga palju võimu, näiteks lubab neil kasutada võitlust ebaseadusliku allalaadimisega selleks, et lasta sulgeda veebisaite ilma tõendusmaterjali esitamata.

Mitmeid riike on arvustatud asjaolu eest, et nad pole lepet enne heakskiitmist arutanud internetikasutajate huvide eest seisvate rühmitustega.

«Avaldame meelt ACTA vastu, kuid samuti selle vastu, kuidas valitsus töötab – esmalt allkirjastab leppe ja siis ootab, milliseks reaktsioon kujuneb,» ütles IT-töötaja Janis Mucenieks AFP-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles