Leht: USA pakkus Iisraelile vastuolulist tehingut

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Valge Maja ovaalkabinetis.
USA president Barack Obama ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Valge Maja ovaalkabinetis. Foto: SCANPIX

Iisraeli päevalehe Maarivi teatel pakkusid Ühendriigid juudiriigile kõrgtehnoloogilist relvastust, kui Iisrael lükkab edasi kava rünnata Iraani.

Maariv viitas anonüümseks jääda soovinud lääneriikide diplomaatidele ja luureallikatele, kelle väitel pakkus USA presidendi Barack Obama administratsioon sel nädalal Washingtoni külastanud Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahule nn punkripurustajaid ja tankerlennukeid, mida juudiriik vajaks Iraani tuumaobjektide ründamiseks, vahendas uudisteagentuur AFP.

Vastutasuks soovis Washington päevalehe andmetel Iisraelilt lubadust, et juudiriik ei ründa Iraani enne 2013. aastat. Tänavu novembris toimuvad USAs presidendivalimised ning igasuguse sõjalise rünnaku korraldamine mõjutaks oluliselt Ühendriikide poliitikat.

Sel nädalal lubas USA kaitseminister Leon Panetta tagada Iisraeli sõjalise ülekaalu juudiriigi vastaste ees.

«See on raudne lubadus, mille kohaselt tagab USA Iisraelile kogu vajaliku toetuse säilitamaks oma sõjaline ülekaal ükskõik mis riigi, riikide koalitsiooni või mitteriiklike osalejate ees,» kinnitas Panetta Iisraeli-meelsele lobirühmale AIPAC peetud kõnes.

Obama kinnitas aga samale lobirühmale, et ta on valmis kasutama jõudu, kui on vaja kaitsta USAd ja riigi huve.

Samas peab Iisrael Obama administratsiooni strateegiat väidetavalt tuumarelva arendava ja juudiriiki ähvardava Iraani ohjeldamiseks liiga leebeks. Netanyahu sõnul hakkab aeg Iraani tuumaprogrammi peatamiseks lõppema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles