Gruusia Stalini muuseumist saab repressioonide muuseum

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalini kuju Gruusias Goris asuva muuseumi ees
Jossif Stalini kuju Gruusias Goris asuva muuseumi ees Foto: SCANPIX

Gruusia võimud langetasid otsuse muuta Jossif Stalini muuseum repressioonide muuseumiks.

Stalini muuseum asub Nõukogude Liidu endise diktaatori sünnilinnas Goris, edastab AFP.

Siiani teevad Stalini sünniaastapäeval ja muudel endise Nõukogude Liiduga seotud tähtpäevadel sinna «palverännakuid» kommunistid ja Stalini pooldajad.

Stalinit mõistetakse hukka miljonitele kannatuste tekitamises, kuid samas ülistatakse selles, et Nõukogude Liit oli Teises maailmasõjas võidukas.

Gruusia kultuuriminister Nicoloz Rurua külastas seda muuseumi ja tõdes, et sellisel kujul see praegusele Gruusiale ei sobi.

«Ajalugu ei saa olematuks teha, kuid seda saab näidata nii, nagu see oli. Selles muuseumis tuleb näidata meie maa ajaloo ühte raskeimat perioodi just sellisena, nagu seda kunagi kogeti,» tõdes minister.

Jossif Vissarionovitš Stalin, sünninimi Ioseb Džugašvili (18. detsember 1878 Gruusia, Gori – 5. märts 1953 Moskva lähistel) oli Nõukogude Liidu diktaator. Nime Stalin kasutas ta esimest korda 1913. aastal.

Gori asub Gruusia pealinnast Thbilisist 80 kilomeetri kaugusel. Goris asutati Stalini muuseum 1937. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles