Ees ootab masendav turismiaasta

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa turistid Tartus.
Saksa turistid Tartus. Foto: Sille Annuk.

Kui tavaliselt on Eesti aasta lõpus väliskülaliste seas popp sihtkoht, siis mullu detsembris käis siin võrreldes 2007. aastaga 12 protsenti vähem turiste. Külaliste arvu kasvu ei tasu ka niipea oodata.





«Vaikne trend on sinnapoole umbes aasta aega tiksunud,» märkis turismifirmade grupi Go Groupi üks omanikest Tiit Pruuli statistikaameti andmeid kommenteerides. «Meil on järjest vähem turiste Skandinaavia riikidest, mis on olnud traditsioonilised lähtemaad. Vene turistide arv langes pärast pronks­ööd niikuinii drastiliselt.»

Pruuli sõnul on juba kuulda, et ka tavapäraselt loid jaanuar mõjus hotellidele ja teistele turismifirmadele karmilt. «Nii nagu eelstatistikast kuulda, on enamiku suurte turismifirmade jaanuari käibed märksa väiksemad kui eelnevatel jaanuarikuudel,» märkis Pruuli.

Estonian Airi esindaja Ilona Eskelineni sõnul pole lähiajal oodata ka lennureisijate arvu tõusu. «Pigem on oodata vähenemist. Rahvusvahelise lennufirmade ühenduse esindajad on ennustanud, et reisijanumbrite kasvu võib näha alles 2011. aastal.»

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimehe Feliks Mägusa sõnul ei osanud keegi ennustada, et Eestit detsembris lausa 12 protsenti vähem turiste külastab. Küsimusele, kuidas turistide arvu langus hotellide ja restoranide käibeid mõjutas, vastas Mägus: «Käibelangus on veel suurem, kuna ka majutuse keskmine hind on langenud. 20–25 protsenti on tulud väiksemad.»

Pruuli avaldas lootust, et töötajaid lähiajal siiski koondama ei pea. «Igal ettevõttel peab praegu olema mitu stsenaariumi, nii ka meil,» tõdes Pruuli.

Majutamine

•    Majutusettevõtted    658
•    Voodikohad    34 359
Ööbimised    278 185
•       Eesti elanikud    109 816
•       väliskülastajad    168 369
•    Ööpäeva keskmine maksumus, kroonides    471

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles