Hiina peatas põhjakorealaste deporteerimise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambli Boney M laulja Liz Mitchell (paremal) Soulis Hiina saatkonna lähistel eile aset leidnud meeleavaldusel, kus nõuti põhjakorealastest põgenike väljaandmise lõpetamist.
Ansambli Boney M laulja Liz Mitchell (paremal) Soulis Hiina saatkonna lähistel eile aset leidnud meeleavaldusel, kus nõuti põhjakorealastest põgenike väljaandmise lõpetamist. Foto: SCANPIX

Hiina on lõpetanud Põhja-Korea põgenike tagasisaatmise, sest Pyongyang ei pidanud oma liitlasega nõu läinudnädalase raketistardi üle, teatas täna Jaapani meedia.

Yomiuri Shimbun viitas kahele kõrgele Hiina ametnikule, kelle sõnul on peatatud kauaaegne poliitika, mille kohaselt saadetakse Hiinasse pagenud põhjakorealased neid ootavast karistusest hoolimata viivitamatult stalinistlikku riiki tagasi.

«Põgenike tagasisaatmine tähendab nende elu lõppu. Me ei saa seda eirata,» ütles lehele Põhja-Koreaga piirneva Liaoningi provintsi ametnik, kelle sõnul on kõik deporteerimised peatatud.

Teise ametiisiku sõnul on selle poliitikamuutuse põhjuseks asjaolu, et Pyongyang ei konsulteerinud oma patrooniga vastuolulise raketistardi osas, mille eesmärk Põhja-Korea väitel oli satelliit orbiidile toimetada, kuid mida Lääs keelatud raketikatsetuseks nimetas.

Tema sõnul näitab see samm Pekingi rahulolematust oma naaberriigiga, kes ei näidanud sõbraliku Hiina vastu üles vajalikku lugupidamist.

Lõuna-Korea ja rahvusvahelised inimõigusrühmitused on kutsunud Hiinat üles muutma oma senist poliitikat, mille kohaselt Põhja-Koreast pagenud inimesed vahistatakse ja repatrieeritakse kui majanduspõgenikud.

Hiina ametnike sõnul on pärast Kim Jong-ili surma detsembris Põhja-Koreaga piirnevatesse Liaoningi ja Jilini provintsi põgenenud iga päev vähemalt 30 inimest.

Pyongyang tõrjus teisipäeval ÜRO hukkamõistu raketistardiga seoses ning ütles, et ei kavatse enam järgida Ühendriikidega saavutatud kokkulepet oma tuuma- ja raketiprogrammide külmutamise osas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles