Video: Prantsuse sotsialistid kogunesid sõjaplaani pidama

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsuse sotsialistide juhtfiguurid püüavad teha kõik endastoleneva, et presidendiks pürgiv Francois Hollande koguks 6. mail aset leidvas teises voorus enam kui 50 protsenti häältest.

Esimese voorus kogus ta enim ehk 28,6 protsenti poolhäälteks, teatas siseministeerium. Paremtsentristliku UMP kandidaat Nicolas Sarkozy jäi talle napilt alla, kogudes 27,2 protsenti poolthäältest.

«Valik on lihtne, kas jätkame rahvast lõhestava ametis oleva presidendi ebaõnnestunud poliitikat või viime Prantsusmaa uuele tõusule rahvast liitva presidendi eestvedamisel,» ütles Hollande.

Kui ta peaks teises voorus võitma, siis saab temast esimene sotsialistist riigipea pärast 1995. aastat.

57-aastane Hollande lubab mitte ainult Prantsusmaa, vaid kogu Euroopa viia majanduskasvu ja tööhõive rajale.

Valimistel valmistas üllatuse see, et peaaegu iga viies andis oma hääle paremäärmusliku Rahvusrinde kandidaadile Marine Le Penile, kes sai 17,9 protsenti häältest.

Poliitikaanalüütik Dominique Moisi rääkis AP-le, et populistliku paremäärmusluse tugevnemine näitab populismi tõusu üle kogu Euroopa, mis on majanduskriisi tulemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles