Saksa uus president teeb esimese riigivisiidi Iisraeli

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa president Joachim Gauck.
Saksamaa president Joachim Gauck. Foto: SCANPIX

Saksamaa presidendiks valitud Joachim Gauck teeb oma esimese riigivisiidi Iisraeli ja Palestiina Omavalitsuse aladele.

Saksa presidendi kantselei teatas täna, et märtsi lõpus ametisse vannutatud esimene endisest Saksa Demokraatlikust Vabariigist pärit president alustab neljapäevast visiiti 28. mail, vahendas uudisteagentuur AFP.

Riigipeaks valitud luteri kirikuõpetajale ja endisele Ida-Saksa demokraatiaaktivistile esitas kutse Iisraeli president Shimon Peres. Saksa presidendikantselei kinnitusel asuti visiiti ette valmistama juba enne seda, kui kahe riigi suhteid varjutas tüli sakslasest kirjaniku Günter Grassi ümber.

Nobeli kirjanduspreemia laureaat nimetas Iisraeli kontrollimatuks tuumajõuks, mis peab end kriitika suhtes immuunseks ning süüdistas juudiriiki plaanis Iraan hävitada.

Grass süüdistas luuletuses «Mida peab ütlema» Iisraeli maailma rahu ohustamises. Luuletuse avaldamise järel nimetas Iisraeli välisminister Grassi antisemiidiks ja juudiriigi võimud kuulutasid ta persona non grata'ks.

Ka on Saksa liidukantsler Angela Merkel kritiseerinud Iisraeli valitsuse asundustegevust okupeeritud aladel, mille vastu on ÜRO ning paljud teised riigid eesotsas rahuläbirääkimiste vahendajaks oleva USAga. Seejuures on asendustegevus endiselt komistuskiviks ka Lähis-Ida rahukõnelustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles