Stubb võlakriisist: kasvu või kokkuhoiu vahel pole õige valida

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Euroopa- ja väliskaubandusministri Alexander Stubb.
Soome Euroopa- ja väliskaubandusministri Alexander Stubb. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Soome Euroopa- ja väliskaubandusministri Alexander Stubbi pole praeguse eurotsooni võlakriisi puhul õige küsida, kas peaks panustama kokkuhoiumeetoditele või püüda edendada majanduskasvu.

«Nii kokkuhoidu kui ka kasvumeetmeid on mõlemaid vaja, praegu on tekitatud tunne, nagu peaks nende vahel valima» sõnas Stubb täna Tallinnas toimunud Lennart Meri konverentsil.

Kui Soome riigivõlg hakkas suurenema, siis aitasid kärped riigi majanduse õigele teele tagasi, sel põhjusel on aga praegu üsna keeruline riigis solidaarsusdebatti pidada. «Euro põhiline idee on see, et kui parajasti läheb hästi, siis säästad, kui aga halvasti, siis elad säästudest. Soome ühiskonna frustratsiooniks ei ole kõik olnud solidaarsed,» ütles ta.

Kreeka saatus sõltub aga Stubbi hinnangul kõige enam kreeklastest endist. «Teised on ehk rohkemgi teinud, kui nõutud on. Kui aga Kreeka langeb euroalast välja, siis maa küll ehk veidi väriseb, kuid liit püsib, sest meil on olemas tulemüür,» sõnas Stubb.

Just täna loobus Kreekas sotsialistide juht ja abipaketi üks peamisi läbirääkijaid Evangelos Venizelosest valitsuse moodustamise katsest, saades selle käiguga juba kolmandaks loobujaks. Eelnevalt olid valitsuse moodustamisest loobunud konservatiivne Uus Demokraatia ja vasakäärmuslik Syriza.

Nüüd kutsub Kreeka president Karolos Papouliasega enda juurde kõigi parlamendierakondade juhid, lootuses, et nad suudavad koalitsioonivalitsuse moodustada. Kui see viimane võimalus läbi kukub, seisavad järgmisel kuul Kreekal ees uued valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles