Aspi kärbib töötajate palgast kolmandiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Järva Teed autojuht-teetööline Aivar Lepp ja tema kolleegid peavad edaspidi toime tulema senisest märksa väiksema palgaga.
AS Järva Teed autojuht-teetööline Aivar Lepp ja tema kolleegid peavad edaspidi toime tulema senisest märksa väiksema palgaga. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eesti Ehituse kontserni teede-ehitaja Aspi loodab koorida oma tütarfirmade töötajailt kolmandiku palgast, ehkki lepingud teede hooldamiseks ja ehituseks on firmadel jätkuvalt olemas.


Kuigi Aspi juhatuse 18. veebruari otsus pani ettevõttele formaalselt kohustuse tütarfirmade AS Järva Teed ja OÜ Hiiu Teed töötajatega palga vähendamise üle läbirääkimistele asuda, kirjutas sama otsus läbirääkimiste tulemuse juba ette.



Nii on Aspi juhatus otsustanud, et ülehomsest loobuvad infotehnoloogia- ja personalitöötajad 15 ning töölised 30 protsendist palgast. Kärbe puudutab ka Aspi enda töötajaid.



Kõva paanika


Järva Teed ja Hiiu Teed on aastaid kasumis olnud ettevõtted, mis on seni avaldatud aruannete järgi toonud aastail 2005–2007 emafirmale üle 400 miljoni krooni käivet ja 38 miljonit krooni puhaskasumit. Ettevõtted hooldavad lepingute alusel riigiteid, valitsussektori kärped pole teehooldust puudutanud ning lepingud teede hoolduseks on jõus.



Kuni kolmandiku suurune palgakärbe on viimane ja suurim «üllatus» reas, mida Aspi oma tütarfirmade töötajaile on pakkunud. Sügisel kadus võimalus kesise palga juures ületundide tegemiseks, 12. veebruaril teatas ettevõte, et soovib raskete majandusolude tõttu töötajatega puhkuse lühendamises kokku leppida. Leppe sisuks oli kollektiivlepingus ette nähtud 35-päevase puhkuse kärpimine 28 päevale.



Et kokkulepet ei saavutatud, hoiatas firma töötajaid:  kümneprotsendiline palgakärbe on vältimatu. Kuid reedel edastati juba juhatuse käskkiri, mis rääkis kuni 30-protsendilisest palgalangusest.



«Keegi ei põhjenda seda numbrit, öeldakse, et peame turul ellu jääma, aga riigihanked teede hooldamiseks ju kehtivad,» sõnas Järva Teede töötajate usaldusisik Koidu Lugu. «Inimesed küsivad, kes neid aitab, masendus ja paanika on ettevõttes suur.»



Usaldusisiku sõnul mõistavad töötajad, et raskel ajal peavad rihma pingutama kõik, kuid 30-protsendine palgakärbe on tema sõnul liig. «Finantsjuht firma majandusnäitajaid ei avalikusta, kuna tegu on börsifirmaga. Meile öeldakse, et see kõik on vajalik ellujäämiseks, aga kas inimene selle käigus jääb ellu?» küsis Lugu.



Teedefirmade töötajad sellistel tingimustel tööandjaga läbi rääkima ei soostunud ning andsid asja ka teetöötajaid ühendava transpordi ametiühingu lahendada.



Toidavad emafirmat


Esmaspäeval transpordi ametiühingu esindajatega töölepingute muutmist arutanud Aspi juhatuse esimees Erkki Suurorg suure palgakärpe põhjuseid selgitada ei soovinud ning jättis Postimehe küsimustele vastamata.



Postimehele on mõista antud, et kokkuhoiu taga võib olla kontserni emaettevõtte Eesti Ehitus kehvaks kiskuv majandusseis ning kontsern soovib tütarfirmadest raha emaettevõttesse liigutada.



Kui Eesti Ehituse käive kasvas 2006. ja 2007. aastal 50 protsenti aastas, siis 2008. aastaks kasv peaaegu seiskus. Mullu viimases kvartalis langeti 12 miljoni krooniga kahjumisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles