Rootsi «ametlikud» säutsud põhjustavad kära

Toomas Randlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp
Rootsi lipp Foto: SCANPIX

27-aastane naine, kelle käsutuses on Rootsit promov Twitteri-konto, on ajanud paljud ärevaks oma kommentaaridega juutide, natside ja peeniste kohta.

Projekti eesmärk on anda Rootsi tutvustamine sotsiaalmeedias kodanike kätte ja selle kaudu näidata oma maa eri tahke. Iga projektis osalev rootslane saab konto enda kasutusse üheks nädalaks ja võib siis säutsuda oma mõtteid Rootsi ja oma elu kohta, vahendab The Local.

Sellel nädalal on Rootsi Twitteri-konto (@Sweden) kuraator 27-aastane Sonja Abrahamsson (või Sonja «Hitler» Abrahamsson, nagu ta ennast oma blogis nimetab), kes ärritas inimesi oma mõtteavaldustega juutide ja nende religiooni kohta.

Eilse päeva pärastlõunaks oli ta pälvinud paljude inimeste tähelepanu üle maailma oma küsimustega juutide kohta.

«Mis värk juutidega on. Sa isegi ei näe, kas inimene on juut enne, kui sa näed tema peenist ja isegi siis ei saa kindel olla!?» säutsus ta üleeile pärastlõunal oma 32 000 jälgijale.

Mõni minut hiljem jätkas ta oma mõtteavaldusi.

«Natsi-Saksamaal pidid nad tähed oma varrukatele õmblema. Kui nad poleks seda teinud, siis nad poleks teadnud, kes on juut ja kes mitte.»

Pärast mitmetelt jälgijatelt saadud kriitikat teatas Abrahamsson, et tema arvates oli hea mõte küsida, kui «nii palju haritud inimesi üle maailma saavad talle vastata.»

«Aga ei,» jätkas ta, «halb mõte.»

Arutelu lõpetuseks kirjutas ta: «Ma lihtsalt ei mõista, miks mõned inimesed nii väga juute vihkavad.»

Rootsi Instituudi meediasuhete juht Sergio Guimaraes ütles, et Abrahamssoni kavatsusi on küll raske mõista, aga ta siiski esindab täpselt Rootsi ühiskonna mitmekesisust.

Rootsi Twitteri-kontot on reklaamitud kui kõige demokraatlikumat maailmas ning see on olnud aktiivne üheksa kuud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles