Assange: Austraalia on mu hüljanud

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: SCANPIX

Wikileaksi asutaja Julian Assange´i sõnul palus ta Ecuadori võimudelt poliitilist varjupaika, kuna kodumaa Austraalia on ta hüljanud.

BBC teatel andis Assange Austraalia raadiojaamale esimese intervjuu pärast seda, kui ta pöördus teisipäeval Londonis asuva Ecuadori Londoni saatkonna poole ja palus poliitilist varjupaika.

Sel moel soovib Assange vältida oma väljaandmist Rootsile, kus teda kahtlustatakse seksuaalkuritegudes. Ka kardab Assange, et Rootsi võimud võivad ta edasi välja anda USA-le, kus tema üle soovitakse kohut mõista spioneerimissüüdistuse alusel, mis võib kaasa tuua surmanuhtluse.

«Me kuulsime, et ekuadorlased suhtuvad sümpaatiaga minu võitlusse ja organisatsiooni võitlusse USAga,» põhjendas Assange, miks ta just Equadori võimude poole pöördus. Seejuures pakkus Ecuadori vasakpoolne valitsus Assange'ile peavarju ka 2010. aastal, kui Wikileaks avalikustas USA diplomaatilisi saladokumente.

Assange´i sõnul pole aga mingisugust garantiid, et Ecuadori võimud ta taotluse rahuldavad. Seni pole Quito ametlikku vastust andnud, kuid riigi president Rafael Correa kinnitas üleeile õhtul, et Assange´i taotlusse suhtutakse äärmise tõsiduse ja vastutustundega.

«Me loodame, et see, mida ma praegu teen, aitab tõmmata tähelepanu põhiküsimustele,» märkis Assange intervjuus, lisades, et Austraalia võimud keeldusid tema väljaandmisse sekkumast.

Seejuures süüdistas Assange Austraalia USA suursaadikut ja Austraalia peaministrit Julia Gillardi hämaras retoorikas ning lükkas ümber Austraalia valitsuse väite, nagu oleks talle juhtunu asjus pakutud konsulaarabi.

«Austraalia jätkab härra Assange'i toetamist, nii nagu me toetame kõiki neid austraallasi mere taga, kes seisavad silmitsi seaduslike raskuste või dilemmadega,» ütles aga Gillard teisipäeval, lisades, et Assange´ile on pakutud rohkem konsulaarabi kui mis tahes teisele Austraalia kodanikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles