Luman: ekspordi vähenemine pole üksi Eesti probleem

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Luman.
Toomas Luman. Foto: Liis Treimann

Kaubandus-tööstuskoja juhi Toomas Lumani sõnul pole ekspordi vähenemine ainuüksi Eesti probleem, sest see sõltub ka paljudest välisteguritest.


«Kui vaatame selliseid meile väga tähtsaid ekspordipiirkondi nagu Skandinaavia riike, jättes välja Soome, kus põhiprobleem on sisenõudluse vähenemine, siis Rootsis ja Norras näiteks lisandub sellele kohaliku valuuta kursi drastiline muutus euro suhtes. Kuna eesti kroon ehk meie kulud on seotud euroga, siis lööb see väga tugevalt meie ekspordi pihta,» rääkis Luman.

Ta lisas, et kui vaadata, mis maailmas üldse toimub, siis näeme, et Jaapanis langes mullu detsembris eksport võrreldes 2007. aasta lõpukuuga 42 protsenti. «Järelikult peame tõdema, et see pole Eesti valitsuse ega siinsete ettevõtjate vigaste otsuste süü,» lausus ta.

Küsimusele, kas siis üldse on mõtet rääkida ekspordi arendamisest, kui pole, kuhu eksportida, vastas Luman: «Kuidas ei ole? Kui me ei otsiks lahendusi, peaksime kohe matuseid pidama hakkama.»

Reaalselt muutub Eesti majandus aga tema sõnul konkurentsivõimeliseks alles pärast seda, kui suudame oma kulubaasi vähendada vähemalt 30 protsenti ja seda nii era- kui avalikus sektoris. «Sellest ei taheta meil aga paraku rääkida,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles