Hiina ja Venemaa panid ÜRO Süüria-resolutsioonile veto

Toomas Randlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed hääletamas
ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed hääletamas Foto: SCANPIX

Venemaa ja Hiina panid täna veto ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis ähvardas Süüria võime sanktsioonidega, kui need ei lõpeta raskerelvastuse kasutamist ja ei too oma vägesid linnadest välja.

See oli kolmas kord kui Hiina ja Venema panid veto Süüriaga seotud resolutsioonile, vahendab Reuters.

Resolutsioon, mis oleks pikendanud ka ÜRO vaatlusmissiooni Süürias 45 päeva võrra, sai 11 poolthäält, kaks liiget ei hääletanud ning Hiina ja Venemaa panid veto.

15-liikmelisel Julgeolekunõukogul on veel aega arutada uue resolutsiooni üle enne, kui 90-päevane mandaat reede südaöösel aegub.

Ühendkuningriik, Prantsusmaa, Saksamaa ja USA tegid vetostatud resolutsioonis ettepaneku, et Kofi Annani rahuplaan pandaks ÜRO põhikirja seitsmenda peatüki alla, mis volitaks nõukogul kasutusele võtta diplomaatilisi ja majanduslikke sanktsioone ning ka sõjalist sekkumist.

Lääneriigid ütlesid, et nad tahavad kasutusele võtta ainult sanktsioonid, mitte sõjaliselt sekkuda. Resolutsioonis olevat olnud kirjas täpsed sanktsioonid, mis võetakse kasutusele, kui Süüria ei lõpeta kümne päeva jooksul mässuliste vastu raskerelvastuse kasutamist ning ei too vägesid linnadest välja.

Venemaa teatas juba eile, et kavatseb blokeerida kõiki resolutsioone, mis sisaldavad ÜRO seitsmendat peatükki. Küll pooldab Venemaa aga ÜRO vaatlusmissiooni pikendamist 90 päeva võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles