Nord Stream: gaasijuhtme ohud kalastusele on kaduvväikesed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami gaasijuhtme plaan Läänemere kaardile kantuna.
Nord Streami gaasijuhtme plaan Läänemere kaardile kantuna. Foto: AFP / Scanpix

Ehkki 1997. aastal uppus Briti vetes põhjatraaliga vee-aluse torujuhtme taha kinni jäänud kalalaev, on ohud kalastusele kaduvväikesed, väidab Nord Streami gaasijuhtme keskkonnamõju uuring.


Gaasijuhet kavandava Nord Streami tellitud uuring üritab ümber lükata Läänemere kalurite väidet, nagu poleks üle torujuhtme traalimine võimalik ilma traalimisvarustust ohtu seadmata. Ometi kaalub ettevõte ka püügipiirangute kehtestamist torujuhtme ümbruses.

Keskkonnamõju hinnangu dokumentides mööndakse siiski, et juhe võib mingil moel mõjutada kalastustegevust üksnes põhjatraalimise aladel neis kohtades, kus juhe on toestamata ega toetu merepõhjale, kuna sinna võivat noodad tõesti kinni jääda. See võib kalurite nooda lõhkuda või selle hoopis laeva küljest lahti rebida.

Ohtude vältimiseks soovitab analüüs põhjatraaleritel torujuhtmest ohutusse kaugusse hoida. «Kogemus arvukate avamerel paiknevate torujuhtmetega Põhjameres näitab, et kalastus ja avameretorujuhtmed saavad ohutult koos eksisteerida,» kinnitatakse aruandes. Siiski möönab aruanne samas, et traalimisvahendite tüübi, merepõhjatingimuste ja laevade eripära tõttu on Läänemerel olukord Põhjamerest erinev, samuti on Nord Streami juhe oma ligi 1,5-meetrise läbimõõduga suurem kõigist Põhjamere põhjas lebavatest torujuhtmetest.

Nord Stream lubas hoolitseda, et torujuhtme paigaldamisel oleks toestamata kohtade arv, mis kujutavad kaluritele suurimat ohtu, võimalikult väike ning lubas kalureid teavitada torujuhtmega seonduvatest riskidest. «Arvestades siiski väikese jääkriskiga [...] kaalub Nord Stream ka piirangute kehtestamist aladel, kus torujuhe võib kalalaevadele ja nende meeskonnale ohtu kujutada,» märgib aruanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles