Välisinvestorid kardavad endiselt devalveerimist Eestis

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmunud raha
Külmunud raha Foto: Elmo Riig / Sakala

Välisinvestorite Eestisse meelitamine on kehvas majandusseisus pea võimatu, kuna lisaks umbusule kardetakse endiselt, et Eesti ja teiste Balti riikide valuutat ootab devalveerimine, leiavad ettevõtjad.


Majanduskriisist väljatuleku üheks teguriks peetud välisinvesteeringute Eestisse meelitamine on mitme ettevõtja hinnangul tulutu soov, illusioon isegi.

«Suur pidu on läbi ning praegu on afterparty. Vaevalt keegi meist seda afterparty't sellisena ette kujutas. Investeeringuid Eestisse saada... ei usu, et neid üldse siia tulemas on,» märkis NG Investeeringute juht, suurettevõtja Jüri Käo.

Talle sekundeeris Eesti Ehituse suuromanik Toomas Luman, kelle sõnul investeerivad ka eestlased tegelikult ju Lätti või Leetu, miks peaksid siis kaugemate maade investorid teisiti mõtlema. «Pole mõtet luua illusioone,» lisas ta.

Lumani sõnul kardavad näiteks Skandinaaviamaade investorid, kes varasemate aastate jooksul Eestis tegevad olnud endiselt, et kroon devalveeritakse.

«Miks nad ei tule Skandinaaviast? Kuna nad on veendunud, et me ei saa ilma rahvusvaluuta devalveerimiseta,» sõnas ta, lisades, et Skandinaaviamaade ajalooline kogemus näitab, et nemad ei pääsenud devalveerimiseta.

Samas on ettevõtjad endiselt veendunud, et devalveerimine, kui majandusteooria üks reaalne osa, mida on mitmed riigid kasutanud, pole negatiivne asi. Riskikapitalist Allan Martinson pakkus välja, et võib-olla peaks Balti riikides valuutad ära devalveerima ning siis kiirelt eurole üle minema.

«See annaks neile (investroritele) kindluse,» lisas Luman eurole ülemineku kohta. Ta ütles veel, et Eesti ei saa kindlasti devalveerimispäästikuks, kuid kui naaberriikides see juhtub, ei jää ka meil muud üle kui devalveerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles