Venemaa Annani lahkumisest: jõu pooldajad saavad vabad käed

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa välisministri asetäitja Gennadi Gatilovi sõnul tekitab ÜRO ja Araabia Liiga erisaadiku Kofi Annani lahkumine Süüria tuleviku kohta mitmeid küsimusi.

«Ta on aus rahvusvaheline vahendaja, kuid on neid, kes tahavad teda mängust välja lüüa, et saada jõu kasutamiseks vabad käed. See on juba selge,» säutsus aseminister täna Twitteris.

Gatilov on veendunud, et Annani otsus mitte pikendada erisaadiku mandaati tõstatab palju küsimusi olukorra edasise korraldamise kohta Süürias, vahendas Interfax.

Annan teatas eile, et lahkub enne augusti lõppu erisaadiku kohalt. Ta põhjendas oma otsust liiga vähese toetusega ÜRO Julgeolekunõukogus ja konflikti üha suurema militariseerumisega.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon tunnistas, et tunneb Annani lahkumissoovi üle «sügavat kahetsust» ja püüab leida talle asendaja, vahendas The Washington Post.

USA välisministri Hillary Clintoni sõnul tegi Annan väsimatult tööd selle nimel, et jõuda konsensusele veresauna lõpetamise osas Süürias, kuid ÜRO Julgeolekunõukogu ei andnud võimalust plaanidega reaalselt edasi liikuda.

Valge Maja pressiesindaja Jay Carney kinnitas, et USA on Annanile vägivalla lõpetamise võimaluste otsimiseks tehtud töö eest tänulik. Tema sõnul pole Süüria valitsus mitte kunagi soovinud kiita heaks Annani plaani, mis sisaldas relvarahu ja rahvusvaheliste vaatlejate riiki lubamist, vahendas AP.

Prantsusmaa välisministri Laurent Fabiuse hinnangul on Annani lahkumine märk Süüria konflikti dramaatilisest patiseisust, vahendas AFP.

Ministri sõnul on erisaadik lahkumas, kuid terav vajadus relvarahu, Bashar al-Assadi lahkumise ja kõiki osapooli austava poliitilise ülemineku järel Süürias on pakilisem kui kunagi varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles