Venemaa kritiseeris ÜRO Peaassamblee Süüria-resolutsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peaassamblee delegaadid
ÜRO peaassamblee delegaadid Foto: SCANPIX

Venemaa kritiseeris reedel karmisõnaliselt ÜRO Peaassamblees vastu võetud Süüria-resolutsiooni, nimetades seda president Bashar al-Assadi vastu võitlevate ülestõusnute "jultunud" toetamiseks.

Venemaa suursaadik ÜRO-s Vitali Tšurkin ütles, et resolutsiooni peamised toetajad annavad Süüria opositsioonile "palgasõdureid ja relvi".

Tšurkini sõnul ei suuda resolutsioon, mis mõistis hukka Assadi valitsuse raskerelvastuse kasutamise pärast ja ÜRO Julgeolekunõukogu suutmatuse tegutseda Süüria kriisi lõpetamiseks, peatada kodusõda.

"Humanitaar-retoorika fassaadi taga peidab see resolutsioon toetust relvastatud opositsioonile," väitis Tšurkin Peaassamblees.

Resolutsiooni kõige aktiivsemad pooldajad toetavad ja rahastavad aktiivselt Süüra opositsiooni, andes neile palgasõdureid ja relvi, ütles Tšurkin ühtegi riiki konkreetselt nimetamata.

Ulatusliku lääne ja araabia toetusega Saudi Araabia koostatud resolutsiooni poolt hääletas ÜRO Peassambleel 133 riiki, vastu 12 ja erapooletuks jäi 33.

Tšurkin ei olnud ka rahul ÜRO Julgeolekunõukogu kritiseerimisega Peaassamblee resolutsioonis.

Tema sõnul on resolutsioon vastuolus jõupingutustega viia ellu neljapäeval ÜRO ja Araabia Liiga Süüria-erisaadiku ameti maha pannud Kofi Annani rahuplaani.

"See õõnestab võimalusi käivitada Süüria protsess poliitilise lahenduse saavutamiseks," lausus Tšurkin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles