LAV-i ametiühingujuht: kaevandusstreigi mahasurumine nõudis 36 inimelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigis protesteerivad kaevandustöölised.
Lõuna-Aafrika Vabariigis protesteerivad kaevandustöölised. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi plaatinakaevanduses sai surma 36 inimest, kui politsei ajas laiali ebaseaduslikult streikinud relvastatud kaevurid, ütles mõjuvõimsa ametiühingu liider täna.

«Meid kurvastab selline elude kaotus. Meile teadaolev arv eilse kohta on 36 (hukkunut),» ütles Riikliku Kaevandustööliste Ametiühingu (NUM) peasekretär Frans Baleni kohalikule raadiojaamale.

Politsei teatas varem 30 hukkunust ja lisas, et ohvrite arv tõuseb.

Tegemist on riigi ajaloo ühe verisema päevaga pärast apartheidi lõppu 1994. aastal.

Politseiminister Nathi Mthethwa ütles varem raadiojaamale, et vägivald puhkes Londoni börsil noteeritud kaevandusfirma Lonmin Marikana kaevanduses eile, kui relvastatud töölised lähenesid politseinikele, kes paigaldasid eraldatava ala ümber okastraati.

«Politsei paigaldas okastraati... kui rahval olid relvad, ning rahvas liikus edasi, nagu ma ütlen, oma 'pangadega' (matšeeted) ja kõige muuga, kaasa arvatud tulirelvad,» ütles ta. «Paljud inimesed said vigastada ja see arv kerkib üha.»

«See ei oleks pidanud juhtuma, ning me oleme alati rõhutanud seda asja, et meil on ses riigis seadused, mis võimaldavad inimestel kooskõlastada oma streiki, marssi, demonstratsiooni, ning me ikkagi leiame, et inimesed ei tohiks eirata selle maa alustalasid,» ütles ta ja lisas, et sanktsioneerimata tööseisakud «ning muu taoline» toovad endaga kaasa «äärmiselt kohutava olukorra kogukonna kõigi liikmete jaoks».

Kohalik meedia ristis eilse verise kokkupõrke «Marikana veresaunaks», nädal aega kestnud streigi jooksul oli varem surma saanud kümme inimest, nende seas kaks politseinikku.

Kolmekordset palka nõudvate kaevurite rühm alustas streikimist 10. augustil, kuid tööseisak muutus kiiresti vägivaldseks, kui puhkesid kokkupõrked mõjuvõimsa NUM-i ja hiljuti loodud Kaevandustööliste ja Ehitusametiühingu Assotsiatsiooni (AMCU) vahel.

Eilsed vägivaldsed kokkupõrked vapustasid riiki, mis on sagedaste streikide ja kuritegevusega harjunud. Analüütiku Daniel Silke sõnul on alates 1994. aastast esinenud vahejuhtumeid, kuid väiksemas ulatuses.

Marikana ümbruses ei ole demokraatia töölistele suuri hüvesid toonud ning paljud elavad endiselt kaevanduste kõrval hurtsikutes.

Juunis pidid kompaniid madalate plaatinahindade tõttu mitu kaevandust sulgema, mis suurendas tööliste hirmu oma rahalise seisu pärast, ütles Silke.

NUM on Lõuna-Aafrika üks mõjuvõimsamaid ametiühinguid ning sealt on pärit mitu valitsuspartei Aafrika Rahvuskongressi (ANC) juhtivpoliitikut.

ANC ja töölisliikumise juhid võitlevad oma poliitilise tuleviku eest seoses detsembris toimuva valimiskonverentsiga, kus president Jacob Zuma teist ametiaega püüdleb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles