Aastapikkune missioon ISSis võib toimuda paari aasta pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS).
Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS). Foto: Reuters / Scanpix

Otsus aasta kestva missiooni lähetamisest Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) võidakse vastu võtta juba sel aastal, see eksperiment võiks aga toimuda 2015. aastal, ütles Vene kosmonautide väljaõppekeskuse juhataja Sergei Krikaljov laupäeval ajakirjanikele.

«Ma arvan, et me paneme 2015. aasta lennu paika enne selle aasta lõppu. Kaalumisel on erinevad variandid,» ütles ta.

Krikaljovi sõnul on umbes aasta pikkune lend kaalumisel ainult ühekordse eksperimendina. «Toimub üks aastapikkune lend, eksperiment. Ma ei näe praegu põhjust muuta aastapikkused lennud regulaarseks,» rõhutas ta.

Enne eksperimendi alustamist tuleb luua ISSil mugav keskkond astronautide pikaajaliseks viibimiseks jaamas ning kokku panna teadusuuringute programm, et sellist lendu maksimaalselt ära kasutada, ütles Krikaljov.

«Aastapikkune lend võib anda täiendavat teaduslikku informatsiooni. Meil on uus seade, mis suudab täpselt näidata, mis juhtub inimesega kosmoses,» seletas kosmosekeskuse juht.

Mõned Vene kosmonaudid on viibinud orbitaaljaamades pikka aega - aasta või peaaegu aasta. Krikaljovi hinnangul on neli kuni kuus kuud piisav aeg, et missiooni ülesanded edukalt täita.

«Vaja on head teaduslikku programmi. Oleks inimressursi raiskamine, kui ekspeditsioon lihtsalt oleks seal ja mingeid andmeid ei koguks,» seletas ta.

Aastase eksperimentaalse lennu käigus kogutavad andmed aitaksid kavandada tulevasi pikemaid mehitatud kosmoselende, ütles Krikaljov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles