Meeleavaldajad tungisid Moldova parlamenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova protestijad põletamas kommunistist presidendi Vladimir Voronini pilti.
Moldova protestijad põletamas kommunistist presidendi Vladimir Voronini pilti. Foto: AFP / Scanpix

Kommunistide võidu vastu riigi parlamendivalimistel protestivad tudengitest meeleavaldajad tungisid täna

Chişinăus

Moldova parlamendihoonesse ning viskasid tänavale arvuteid, mööblit ja dokumente.


Demonstrandid suutsid majja tungida läbi puruks visatud akende ja kuhjasid esimesed ettejuhtuvad asjad hoone ette ning panid need põlema. Väike rühm meeleavaldajad tungis ka Euroopa ainsa kommunistliku riigipea Vladimir Voronini ametiruumidesse, kus märulipolitsei oli sunnitud end pisargaasi ja veekahuritega kaitsma.

Rahutustes on viga saanud üle 30 inimese, teatas pealinna kiirabihaigla peaarst AFP-le. Nende seas on nii demonstrante kui politseinikke. Otsepilti toimuvast saab vaadata rumeenia eratelekanali Stirile Pro TV vahendusel siit.

Postimeheni kohapealt jõudnud teadete kohaselt on praegu suletud teed Moldova pealinna, riigis on mitmel pool umbe jooksnud internetiühendus ja tõgub ka mobiilside.

Voronin esineb täna kell 19.30 Eesti aja järgi pöördumisega rahva poole. AFP andmetel on president öelnud, et protestijad tahavad destabiliseerida riiki.

«Valimistulemuste vaidlustamine – see on vaid ettekääne. [...] Lõplikke valimistulemusi pole avaldatud,» kinnitas Voronin valitsuse erakorralisel istungil, vahendas Interfax.

«Pole tõendeid, mis kinnitaksid valimiste ajal toime pandud rikkumisi. Kõik teavad, et rahvusvahelised vaatlejad andsid [valimistele] positiivse hinnangu.»

«Tänased sündmused pole mdiagi muud, kui katse kukutada valitsust,» arvas kõrge kompartei ametnik Mark Tkachuk.

Vägivald sai alguse täna pärastlõunal, mil Chişinău kesklinna parlamendihoone juurde kogunes teist päeva järjest umbes 10 000 noort meeleavaldajat, kes hüüdsid loosungeid nagu «Maha kommunistid!» ja «Vabadus, vabadus!», vahendas AP.

Nad nõuavad pühapäevaste parlamendivalimiste tulemuste tühistamist ja uue hääletuse korraldamist. Viimaste teadete kohaselt on Moldova võimud nõustunud opositsiooni nõudmisega parlamendivalimistel antud hääled uuesti üle lugeda, vahendas AFP. 

«Kommunistid kontrollisid valimisi, nad ostsid kõik ära,» ütles tudeng Aleksei Reutersile. «Meil pole kommunistide all mingit tulevikku, sest nad mõtlevad ainult endi peale.»

OSCE valimisvaatlejad hindasid valimisi, milles 2001. aastast alates võimul olnud kommunistid kogusid 50 protsenti häältest, üldiselt korrektseteks. Tulemus lubab kommunistidel mitte ainult võimule jääda, vaid annab ka piisavalt mandaate nii valitsuse moodustamiseks kui presidendi valimiseks.

Voronin ei saa kolmandaks ametiajaks enam kandideerida ning juba homme peaks parlament alustama tema ametijärglase valimise protsessi, vahendas BBC. Kui presidenti ei suudeta enne 8. juunit valida, järgnevad uued parlamendivalimised.

Valimistel kommunistidele alla jäänud läänemeelsed paremtsentristlikud erakonnad on teatanud, et ei astu nii Venemaa kui Euroopa Liiduga sidemeid edendada üritavate kommunistidega koalitsiooni. Venemaa oli ka ainus riik, mis Moldovat valimistulemuste puhul õnnitles.

4,1-miljonilise rahvaarvuga Moldova on üks Euroopa vaesemaid riike. Keskmine palk on seal 260 eurot (4000 krooni).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles