Punaarmee vägistatud sakslannad räägivad sõjaõudustest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude sõdurid 1945 Berliini vallutamas.
Nõukogude sõdurid 1945 Berliini vallutamas. Foto: Wikipedia

1945. aasta juunis jäi jalga vigastanud 19-aastane Ruth Schumacher maha Ida-Saksamaal asuvasse Halle linna, kui ameeriklased sealt taganesid ja rahvas põgenes. Neli linna saabunud Nõukogude armee sõdurit vägistasid noore naise, vahendas France24.


Schumacher, kes ei saanud hiljem kunagi lapsi, on üks umbes kahest miljonist saksa naisest, kes jäid II maailmasõja ajal ootamatult Punaarmeele n-ö teele ja vägistati, kuid ei rääkinud oma saatusest pikki aastakümneid.

Sõjajärgsel Saksamaal, kus räägiti peamiselt natsikuritegudest, ei julgenud keegi kannatanud sakslaste eest sõna võtta, vahendas.

«Lääne-Saksamaal oli see teema tabu, sest sakslasi nähti sõjasüüdlastena,» ütles Saksamaa sõjapõgenike liidu liige Sibylle Dreher. «Ja NSVLi okupeeritud Ida-Saksamaal ei tohtinud rahvas nõukogude armee kuritegudest rääkida.»

Aastate jooksul on naised samm-sammult oma traumast rääkima hakanud alles hiljuti, kui viidi Kirde-Saksamaal asuvas Greifswaldi ülikoolis läbi esimene selleteemaline teadusuuring. Psühhiaater Phillip Kuwert kogub vägistatud naiste isiklikke mälestusi.

«Ma arvan, et alles nüüd, 60 aastat pärast II maailmasõja lõppu, on võimalik selle teemaga täpsemalt tegeleda,» ütles Kuwert. Üks tema eesmärkidest on teraapiline - praeguseks eakatele naistele, kes vägistati 1945. aastal, on tihti siiani valus kogemustest rääkida. Kunagine hirmutunne ei unune Kuwerti sõnul kunagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles