Ameeriklasi rabas oletatav naispedofiil

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melissa Huckaby
Melissa Huckaby Foto: AP/Scanpix

Täna taas kohtu ette astuvale ameeriklannale Melissa Huckabyle süüks pandav kuritegu – väikse tüdruku röövimine, vägistamine ja tapmine – ei ehmata mitte ainult oma julmusega, vaid ka asjaoluga, et toimepanijaks oli oletatavasti naine.



Prokuröri väitel röövis viieaastast Madisoni-nimelist tütart kasvatav Huckaby oma lapse kaheksa-aastase mängukaaslase Sandra Cantu.

Seejärel vägistas Põhja-Californias San Joaquini maakonnas Tracys haagislinnakus elav naine lapse mingi asjaga, tappis ta, toppis kohvrisse ning heitis surnukeha lähedalasuvasse tiiki, mille pinnalt loksumast see 6. aprillil avastatigi.

Pärast 28-aastase Huckaby kohtu ette toomist on selgunud, et temaga seostub teisigi kuritegusid. Seda hoolimata asjaolust, et isegi naise lahutatud abikaasal on raske uskuda tema vägivaldseid kalduvusi. Näiteks uudistevõrgu ABC News andmeil on politsei teda kaks aastat tagasi küsitlenud kahe süütamise asjus.

Eelmine kadunud tüdruk

Ka rääkis üks samas haagislinnakus elav 18-aastane neiu nüüd politseile jaanuaris juhtunud intsidendist, kus tema seitsmeaastane õde, Huckaby tütre ja tapetud Cantu mängukaaslane, läks ootamatult keset päeva kaduma.

«Paar tundi hiljem, kui politseinikud ja kõik teised [last otsima] saabusid, tõi Melissa [Huckaby] ta koju,» rääkis noor naine ABC-le. Tema sõnul nägi laps välja ja käitus nii, nagu oleks talle antud mingit uimastavat ainet. «Ta ei suutnud iseseisvalt püsti seista. Ta ei suutnud kõndida,» kirjeldas kaotsiläinu vanem õde. «Niipea kui ta üritas kõndida, kukkus ta pikali.»

Laps, kelle Huckaby tagasi tõi, viidi haiglasse läbivaatusele. Selle päeva politseitoimikute andmeil leidsid tohtrid tüdruku verest trankvilisaatorite kasutamise jälgi.

Kuigi toogi perekond kahtlustas seksuaalset ärakasutamist, läbivaatusel sellest mingeid jälgi ei leitud. Ja tüdruku tagasi toonud naabrinaist keegi talle uimastavate ainete sissesöötmises kahtlustada ei söandanud. Nad oletasid, et sellise asjaga pidi hakkama saama mõni mees.

Arvamust, et selliseid kuritegusid naised toime ei pane, kinnitab ABC teatel üldiselt ka tavaline kuritegude statistika. Uudistevõrk viitas psühholoogide David Finkhori ja Diana Russelli 2000. aasta uuringule, mille hinnangul on naiste hingel umbes viis protsenti kõigist seksuaalsetest rünnakutest naiste ja 20 protsenti samasugustest kuritegudest meeste vastu.

Kriminoloogiaõppejõud Jack Levini sõnul sooritavad naised seksuaalkuritegusid sageli oma meespartneri innustusel. «Nad lähevad asjaga kaasa armastusest mehe vastu,» rääkis ta ABC-le. «Ehk isegi kui tegu on seksuaalkuriteoga, ei pruugi neid [naisi] motiveerida seks.»

Samas leidub ka näiteid, kus vägivaldse paari naispool pole põrmugi puhtamate mõtetega kui mees. Levin tõi näiteks 1995. aastal kahe 15-aastase tüdruku röövimises, vägistamises ja tapmises süüdi mõistetud Kanada paari Paul Bernardo ja Karla Homolka.
Et kaunis blondiin Homolka rääkis kohtus endast kui süütust ohvrist ja oli valmis abikaasa vastu tunnistusi andma, pääses ta 12-aastase vangistusega. Bernardo aga saadeti trellide taha eluks ajaks. Alles kümme aastat hiljem pärast Homolka vabanemist avalikuks tulnud videolintidelt selgus, et naine osales kuritegudes, mille üheks ohvriks oli tema enda õde, sama innukalt kui abikaasa.

Naised pääsevad kergemini

Lapsena ärakasutatud inimesi raviva New Yorgi ülikooli psühholoogiaprofessori Judie Alperti sõnul suudavad naissoost seksuaalkurjategijad end tihtipeale näidata ohvritena ning mõjuda vähem kahtlasena.

Sama rääkis ABC-le ka pensionil Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) uurija Kenneth V. Lanning. Tema sõnul suudavad naised tihti oma seksuaalkuritegusid varjata, sest neid peetakse hoolitsejateks. «Naisi vaadatakse vähem ohtlikuna ning nad pääsevad puhtalt asjadest, millest mehed kunagi ei pääseks,» märkis ta.

Siiski rõhutas politseid lastevastase kuritegevuse küsimuses nõustav Lanning, et naissoost lapsepilastajaid esineb märksa vähem kui samasuguseid asju korda saatvaid mehi.

«Kui naised tulevad minu juurde ja küsivad, mida nad saavad teha selleks, et kaitsta oma lapsi lapsehoidja eest – ning see on kole asi öelda ja inimesed solvuvad –, ütlen mina alati, et parim asi, mida keskmine kodanik teha saab, on mitte kunagi palgata oma lapsi valvama meest,» nentis ta.

cantu mõrv


•    27. märtsil teatas California osariigis Tracys haagislinnakus elava kaheksa-aastase Sandra Cantu pere, et teise klassi õpilasest tüdruk on kadunud.


•    Prokuröri väitel tappis tüdruku sel päeval tema 28-aastane naabrinaine Melissa Huckaby, kelle tütar oli Cantu mängukaaslane.


•    6. aprillil leiti Cantu kohvrisse topitud surnukeha lähedalasuvast tiigist.


•    10. aprillil esitati Huckabyle süüdistus lapse röövis, mõrvas ja vägistamises. Täna taas kohtu ette astuvat naist võib süüdimõistmise korral oodata surmanuhtlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles