Maailm jälgib ärevalt seagripipuhangut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead Mexico City naabrusesse jäävas farmis.
Sead Mexico City naabrusesse jäävas farmis. Foto: AP / Scanpix

Tervisekaitseametid üle maailma hakkasid eile valmistuma surmavaks seagripiviiruseks, mis on Mehhikos nõudnud juba kümneid inimelusid. Arvatavad uued juhtumid on ärgitanud kartusi, et haiguspuhang on levinud üle maakera.




Mehhiko võimude teatel on uude H1N1-seagrippi riigis surnud vähemalt 20 inimest, ent kardavad, et surmajuhtude arv võib ulatuda 81ni. Nakatunuid on riigis üle 1300 ning pealinnas Mexico Citys ja selle lähiümbruses on haiguse tõttu pandud kinni kõik koolid.

Võimud soovitavad inimestel kanda siniseid näomaske ning vältida baare, kirikuid, kinosid ja staadione. Kõik suured rahvakogunemised on riigis vähemalt kümneks päevaks keelatud, vahendas AFP.

Ühendriikide võimude sõnul on California, Kansase ja Texase osariikides ja New Yorgi linnas seagrippi haigestunud kokku 19 inimest.

Kartes, et haiguspuhang jõuab ka Vene territooriumile, peatas Venemaa eile lihakaupade impordi Mehhikost, mitmest USA osariigist ja üheksast Ladina-Ameerika riigist. Aasias ollakse valvsad eilse teate pärast, et kümme hiljuti Mehhikosse reisinud noorukit on Uus-Meremaal tõenäoliselt seagrippi nakatunud.

Nakkusjuhtumeid kahtlustatakse ka Iisraelis, Hispaanias ja Prantsusmaal. Igal maal on tegemist äsja Mehhikost naasnud inimestega.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovitas igal riigil hoolikamalt jälgida gripitaoliste haiguste ning ägeda kopsupõletiku ebatavalisi puhanguid. WHO peasekretär Margaret Chan hoiatas üleeile, et viirus võib põhjustada ülemaailmse pandeemia.

«Suurimat muret valmistab asjaolu, et see paistab kanduvat inimeselt inimesele,» ütles WHO pressiesindaja Thomas Abraham.

Pandeemiakartusi suurendabki lisaks viiruse edasikandumise tüübile ka tõik, et Mehhikos on haigusse nakatunute seas peamiselt noored terved inimesed, mitte väga vanad ega väga noored.

Uuelaadne gripiviirus sisaldab sea-, linnu- ja inimgeene. «Sellist kombinatsiooni ei ole maailmas varem täheldatud. Lisaks viitavad juhtumid sellele, et viirus levib inimeselt inimesele, millest tulenevalt võib haiguse kulg kujuneda oluliselt raskemaks,» teatas Eesti tervisekaitseinspektsioon eile.

Tervisekaitseinspektsiooni peadirektori Tiiu Aro sõnul tuleb olukorda suhtuda tõsiselt, kuid reisijatel ei ole paanikaks põhjust.

«Soovitame kõigil, kes reisivad Mehhikosse ja USAsse, järgida esmaseid hügieenireegleid, vältida suuremaid rahvakogunemisi ning jälgida oma tervist tähelepanelikult. Kui olete saabunud reisilt neisse piirkondadesse ja olete haigestunud, võtke ühendust oma perearstiga,» vahendas tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Aro sõnu.

Inspektsioon soovitab silmas pidada tavapäraseid ettevaatusabinõusid gripist hoidumiseks – vältida kontakti haigestunutega, pesta tihti käsi, köhides ja aevastades katta suu ja nina salvrätiga.

Seagripp
•    Hingamisteede äge viirusnakkus sigadel. Võib levida ka lindudele, kodulindudele, hobustele ja inimestele.
•    Inimesed on haigestunud vaid otsesel kokkupuutel sigadega ja seda väga harvadel juhtudel. Viirus ei levi sealiha ega sealihatoodete kaudu.
•    Sümptomid inimestel on tavaliselt sarnased hooajalise inimeste gripi omadega: palavik, haiguse äkiline algus, samuti võib esineda kõhulahtisust.
Allikas: tervisekaitseinspektsioon

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles