Juudid väldivad usu tõttu seagripi nimetust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli võimud kasutavad seagripi asemel terminit Mehhiko gripp.
Iisraeli võimud kasutavad seagripi asemel terminit Mehhiko gripp. Foto: Reuters / Scanpix

Juutide religioossed kombed ei luba neil sealiha süüa, sest siga peetakse roojaseks loomaks. Seetõttu nimetatakse salakavalat haigust juudiriigis Mehhiko gripiks.


«Me eelistame terminit Mehhiko gripp, et mitte kasutada sõna siga,» ütles Iisraeli äärmusortodoksset aškenazi juutide erakonda Yahadut HaTorah HaMeukhedet (Ühendatud Torah Judaism) esindav asetervishoiuminister Yakov Litzman, vahendas AFP.

Mehhikost alguse saanud seagripp on nõudnud juba üle saja inimelu. Viimaste teadete kohaselt on haigus jõudnud Ühendriikide kõrval ka Euroopasse ning võimalik, et ka Austraaliasse.

Esialgsete andmete kohaselt haigus juudiriiki veel jõudnud pole. Reedel Mehhikost naasnud 26-aastane mees viibib siiski arstide järelevalve all ja tema vereproovi tulemused pole veel selgunud. Lisaks temale on veel üks mees pandud karantiini.

Judaismi pühasõna Toora keelab sealiha söömise, sest siga peetakse roojaseks loomaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles