Juhtkiri: Tähelepanu! Gripioht!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nakatumise vältimiseks kannavad paljud seagrippi pelgavad inimesed üle maailma näomaske.
Nakatumise vältimiseks kannavad paljud seagrippi pelgavad inimesed üle maailma näomaske. Foto: AFP / Scanpix
Põhjust on ettevaatuseks, mitte paanikaks

Kogu maailma jaoks on üks viimaste päevade ärevust tekitavamaid uudiseid kahtlemata levima hakanud gripp, mis on Mehhikos nõudnud üle saja inimelu. Juba on kinnitust leidnud esimesed haigusjuhtumid USAs ja Euroopas. Esialgu pole selge, kas pandeemia oht võib tekkida või mitte. Uudistes seagripiks nimetatud haigus on tegelikult segu inim-, linnu- ja seagripist. Euroopa Liidu tervisevolinik soovitas loobuda reisidest ohtlikesse piirkondadesse ja USA tervishoiuametnik kogu Mehhikosse. Tarvis on järgida hügieeniprotseduure – pesta käsi ja hoida köhivatest inimestest eemale. Haigusnähtude korral palutakse jääda koju, et mitte seada ohtu teisi inimesi.

Eesti tervisekaitsjad ei näe seagripipuhangu pärast paanikaks põhjust ega pea praegu vajalikuks piiranguid kehtestada, ent tungiva vajaduseta ohtlikesse piirkondadesse reisida ei soovitata. Soovitatakse end vaktsineerida tavalise gripivaktsiiniga.

Teisalt on kindlasti oluline olla ohtudest teadlik ning vältida kokkupuuteid nakkusallikatega. Keegi ei oska praegu öelda, kas seekordne gripipuhang möödub, nagu mõni varasem hirmu tekitanud haigus, või omandab suuremad mõõtmed. Nii nagu pole kasu ülemäärasest paanikast, oleks kohatu ka üleolev ja hoolimatu suhtumine potentsiaalselt raskete tagajärgedega haigusesse.

Eesti tervisekaitse kinnitab, et riigi varudes on pandeemiapuhanguks valmis 3000 doosi gripiravimit, millele lisanduvad apteekide varud.

Omaette teema on gripiohu ja majanduskriisi seos. Mehhikos raskendab pandeemiaoht juba praegu majanduskriisist toibumist, sest märkimisväärne osa äridest on suletud, inimesed on kodudes ning kaotsi läheb hiigelhulgal tööpäevi. Teiselt poolt peljatakse, et raske majanduslik seis ahvatleb ettevõtteid viiruseohust mööda vaadates tööd käigus hoidma. See kahtlemata ei lihtsusta viiruse tõrjumist. Oht, et viiruse levik võib võtta suurema ulatuse, pani maailmas ka aktsiabörsid võnkuma.

Milliseks võiks kujuneda ülemaailmse majanduskriisi ja gripipandeemia koosmõju meie tsivilisatsioonile, sellest on tänasel kaunil kevadpäeval parem mitte mõelda.

Nii nagu majanduskriis kergitas taas ausse talupojatarkuse rahaasjades, nii tuleb vanad tõed meelde tuletada ka gripiviiruse vastu valmistudes. Need on ju väga lihtsad: ikka vee ja seebiga pese hoolsalt käsi sa. Küüslaugust ja värskest sibulast tekkiv «aromaatne» hingeõhk on väike pahe võrreldes surmanakkuse ohvriks langemisega. Ning sel suvel pole tõesti tarvis puhkama sõita rahvarohketesse lõunamaadesse, vaid käes on õige hetk nautida kodumaa randade sulnist, odavat ja tervislikku ilu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles