Viin on elamiseks maailma parim linn

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvik Viinis, kus on Merceri uuringu kohaselt maailma kõrgeim elukvaliteet.
Kohvik Viinis, kus on Merceri uuringu kohaselt maailma kõrgeim elukvaliteet. Foto: Wikipedia.

Uuringufirma Mercer maailma linnade elukvaliteedi võrdluses sai esimest korda parima koha Austria pealinn Viin. Tallinn jäi 215 linna seas 92. kohale.

Viinile järgnevad tabeli eesotsas seni seitse aastat järjest trooninud Zürich ning teinegi Šveitsi linn, Prantsusmaa piiril asuv Genf.

92. kohal olev Tallinn asub Baltimaade pealinnade võrdluses viimasel edetabelireal – Riia on 90. ja Vilnius Balti riikide kõrgeimana 79. kohal. Helsingi on maailma arvestuses 30. kohal.
Oma pressiteates mainib Mercer Tallinna eraldi kui üht Ida-Euroopa linnadest, kus elatustase ja elutingimused pidevalt tõusevad.

Euroopa linnad on Merceri teatel elukvaliteedi poolest maailma parimad, esikümne hulgas on vaid kolm väljaspool Vana Maailma asuvat, neist kõrgeimal neljandaks platseerunud Vancouver ja Auckland. Põhja-Ameerika parimate elutingimustega linnad asuvadki Kanadas, USA parimana leiab 29. kohalt Honolulu. Washington on 44. ja New York 49. kohal.

215 linna võrdluses on viimane juba pikemat aega Iraagi pealinn Bagdad. Euroopa linnadest on elu viletsaim Aserbaidžaani pealinnas Bakuus, mida edestab 182. kohal olev Minsk.

Merceri uuringu eesmärk on aidata valitsustel ja suurfirmadel rahvusvaheliste töötajate elu ja võimalusi hinnata. Elukvaliteedi osas mõõdab Mercer 39 kriteeriumi kümnes valdkonnas – poliitiline olukord, tervishoid, avalikud teenused, eri kaupade kättesaadavus, majandusolukord, isikuvabadused, kinnisvaraturg, puhkevõimalused, keskkonna olukord, haridussüsteem.
Võrdluse aluseks on New York, mille 100 kohapunkti järgi reastatakse teised. Viini indeks oli tänavu 108,6 ja Bagdadi oma 14,4.

Lisaks hindas Mercer linnu infrastruktuuri järgi. Elektri- ja veevõrgu olukorra, telefoni ja postiteenuste kättesaadavuse, ühistranspordi, liiklusvoogude ja rahvusvaheliste lendude haldamise võrdluses sai esimese koha Singapur, teise München ja kolmanda Kopenhaagen.

Parimad linnad


Sulgudes koht eelmisel aastal


1. Viin, Austria (2.–3.)


2. Zürich, Šveits (1.)


3. Genf, Šveits (2.–3.)


4.–5. Vancouver, Kanada (4.)


4.–5. Auckland, Uus-Meremaa (5.)


...


49. New York


...


79. Vilnius


90. Riia


92. Tallinn


Punased laternad


215. Bagdad, Iraak


214. Bangui, Kesk-Aafrika Vabariik


213. N’djamena, Tšaad


212. Brazzaville, Kongo Vabariik


211. Hartum, Sudaan



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles