Võimude käsk sead hukata tõi Egiptuse talumehed tänavatele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erariietes politseinikud vedamas sündmuspaigalt minema meeleavaldajaid, kes protestisid võimude käsu vastu hukata viivitamatult kõik sead.
Erariietes politseinikud vedamas sündmuspaigalt minema meeleavaldajaid, kes protestisid võimude käsu vastu hukata viivitamatult kõik sead. Foto: AFP / Scanpix

Egiptuse võimude käsk tappa viivitamatult kõik riigis olevad sead tõi kaasa talumeeste ja märulipolitseinike kokkupõrked.


Võimud soovivad ennetada Mehhikost alguse saanud seagripi puhangut, kuigi ohtlik viirus on inimese-, sea- ja linnugeene sisaldav hübriid, mis ei levi sigade, vaid inimeste kaudu, vahendas AFP.

Hinnanguliselt 300-400 pahast loomapidajat kogunes täna pealinna Kairo tänavatele, et oma sissetuleku säilitamise nimel sead tapatalgutest päästa.

Meeleavaldajatel tekkis konflikt korrakaitsjatega, keda loomaomanikud loopisid kivide ja pudelitega. Märulipolitseinikud olid sunnitud kasutama kummikuule ja pisargaasi, et protestijaid laiali ajada.

Egiptuse põllumajandusministeeriumi andmeil on riigis veerand miljonit siga, kes kuuluvad kopti-kristlastele ja jõuavad vaid nende toidulauale, sest moslemid teadupärast sealiha ei söö. Seagripi juhtumitest pole Egiptuses seni teatatud, kuid kolm inimest on nakatunud naabruses asuvas Iisraelis, mis teeb võimud murelikuks.

A-gripp (H1N1) viirusesse ehk niinimetatud seagrippi ei saa nakatuda sealiha süües, ent mitmed riigid, teiste seas Hiina ja Venemaa on otsustanud peatada sealihaimpordi Mehhikost, USAst ja teistest riikidest, kuhu viirus on levinud. Maailma Terviseorganisatsioon WHO on korduvalt rõhutanud, et viirus ei kandu sigadelt inimestele, kuid Egiptuse võimud otsustasid selle vaatamata sead julgeolekukaalutlustel hukata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles