Hispaania loodab pääseda Vene embargost

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania Punase Risti töötajad jagamas Malaga lennujaamas infot seagripi kohta.
Hispaania Punase Risti töötajad jagamas Malaga lennujaamas infot seagripi kohta. Foto: AP / Scanpix

Vene toiduohutusamet teatas täna valmisolekust leevendada Hispaania sealihale kehtestatud sisseveokeeldu, kui Madrid esitab regiooniti tõendid, et sealt saadetakse seagrippi mittenakatunud kaupa, ehkki nakkuse levikut sealiha kaudu pole üldse avastatud.



«Režiimimuutus on võimalik vaid siis kui Rosselhooznadzor saab ammendava informatsiooni vastavatelt Hispaania organitelt viiruse leviku kohta erinevates regioonides,» teatas agentuur AFP andmetel. «See informatsioon võimaldab Rosselhooznadzoril analüüsida riske igas Hispaania regioonis ja lubada taastada inspekteeritud tõvevabade toodete eksporti.»

Ehkki tänane avaldus on märk sellest, nagu võiks Moskva lõdvendada ulatuslikku embargot lihatoodetele, mis kehtestati mitme riigi, seahulgas USA mitme osariigi vastu seagripina tuntud viiruse (A)H1N1 hirmus, pole seni piiranguid Hispaaniale veel tühistatud.

Hispaania keskkonna- ja maaeluminister teatas eile, et keeld on Venemaal juba tühistatud nendele provintsidele, kus seagripijuhtumeid pole registreeritud. Hispaania ekspordib ametliku statistika järgi Venemaale umbes kolm protsenti oma sealihatoodetest.

Euroopa Liit on kritiseerinud sealihale kehtestatud sisseveokeelde kui täiesti õigustamatuid, mis aga pole Moskva seisukohta muutnud. Samuti on meetmed hukka mõistnud Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja veel kolm suurt rahvusvahelist ühendust, sest ole mingeid tõendeid, et viirus A(H1N1) leviks sealihaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles