Mitmekihiline Saatus

, raamatu idee autor, riigikontrolli kommunikatsioonijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TOOMAS MATTSON
TOOMAS MATTSON Foto: Peeter Langovits

«FAATUM. Eesti tee hävingule 1939–1940» on sissevaade Eesti riigi ja inimeste saatusesse aastatel 1939–1940. Lugeja saab ise teha koos 11 aastat ametis olnud Eesti Vabariigi riigikontrolöri Karl Soonpääga tema päeviku abil mõtterännaku läbi Eesti Vabariigi viimase 284 päeva enne okupeerimist – Poola allaveelaeva Orzeli põgenemisest kuni Johannes Varese valitsuse esimese istungini.





See on aus päevik, mis räägib traagiliste sündmuste eellugu, koos kõhkluste, kahtluste, tõetunnetuse, naiivsuse ja kindlameelsusega, sest Soonpää ei kirjutanud märkmeid valitsuse istungitel ja mujal ühiskondlikus elus toimunu kohta mitte avaldamiseks, vaid iseendale. Päevik avaldatakse perekonna loal. Ajaloolase Küllo Arjakase kommentaarid aitavad mõista konteksti.



Raamatus on ka Soonpää märkmed Vabadussõja päevist ja lahingutest 1919. aastal, mis näevad trükivalgust esimest korda ja mis on samuti varustatud selgitavate kommentaaridega.



Päevikut täiendab ulatuslik dokumendivalimik. Osalt seetõttu, et 2009. aastal möödub 70 aastat neist 1939. aasta suvel-sügisel tehtud otsustest, mis määrasid Eesti elu ning arengutee. Teiselt poolt seetõttu, et Soonpää päevik hõlmab just pöördelist aega 1939. aasta sügisest kuni 1940. aasta suveni.



Nii saab Soonpää päevik detailirohke täienduse nii-öelda kõrgema taseme dokumentidest, sealhulgas eri riikide ministrite, saadikute, konsulite ja sõjaväelaste ettekannetest, telegrammidest ja arvamustest mitmesugustel salajastel nõupidamistel. Huvitav on võrrelda neid autentseid dokumente Soonpää teadmistega.



Lisaks Karl Soonpää elulugu ja tema päevikut illustreerivatele fotodele ning dokumentidele ilmestab raamatut veel eraldi fotoplokk. Selles on valik erinevate riikide arhiividest ning pildipankadest pärit fotosid, millel on jäädvustatud ajastu sündmusi. Paljud neist pole Eestis varem avaldatud.



Seega koosneb «FAATUM» kolmest üksteist mõtteliselt täiendavast kihist: sissevaade ajalukku Karl Soonpää eluloo ja tema ülestähenduste kaudu, tausta loov dokumentide kiht ning illustreeriv fotode kiht.



Raamat on välja antud, et austada kauaaegse riigikontrolöri Karl Soonpää ja tema saatusekaaslaste mälestust ning tähistada riigikontrolli 90. aastapäeva. See raamat on kummardus Eesti Vabariigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles