Lavrov: Obama lubas külma sõja kaubanduspiirangud tühistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: AP / Scanpix

Vene välisminister Sergei Lavrov kinnitas teisipäeval, et USA presidendi Barack Obama üheks prioriteediks on peamiselt sümboolset tähendust omavate külma sõja aegsete kaubanduspiirangute ehk niinimetatud Jackson-Vaniki seaduseparanduste tühistamine.


«USA president Barack Obama tunnistas, et see on Ameerika poole probleem,» tsiteeris uudisteagentuur Itar-Tass Lavrovi usutlust Vene telekanalile Vesti 24.

«Ta mõistab kogu kohatust ning kinnitas, et paranduste tühistamisest saab üks tema administratsiooni prioriteete,» kinnitas Vene välisminister.

USA senaatori Henry Jacksoni ja esindajatekoja liikme Charles Vaniki algatatud kaubandusseaduse parandusega kehtestati 1974. aastal piirangud mitteturumajandusega riikidele, mis eirasid oma kodanike emigreerumisõigust.

Initsiatiivi ajendiks oli peamiselt Nõukogude Liidus rakendatud väljasõiduõiguse piirangud oma kodanikele. Sisuliselt piiras parandus USA kõrgtehnoloogiliste toodete tarneid Nõukogude Liidule ning hiljem Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles