Sadama järelevaataja: Arctic Sea salajane relvalaadung on võimalik

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsamaterjali laadimine kaubalaevale Arctic Sea.
Metsamaterjali laadimine kaubalaevale Arctic Sea. Foto: Reuters / Scanpix

Pietarsaari sadama järelevaataja Kari Niemi peab täiesti võimalikuks, et kaubalaevale Arctic Sea oli peidetud salajane relvalaadung.


Laev võttis Pietarsaarist 20. juulil peale puidulaadungi. Kuna laev saabus Soome tühjana, siis Niemi sõnul trümmi üle ei vaadatud, vahendas

Helsingin Sanomat

.



«Laev läbis tavapärase meeskonna- ja tollikontrolli. On täiesti võimalik, et relvi peideti näiteks hiljem kokku keevitatud seinte vahele, ballasti tankidesse või joogivee mahutitesse,» oletas ta.



Niemi sõnul on tavapärane, et sadamasse tühjana saabuvat laeva ei kontrollita.



Pietarsaari sadama operaatorfirma Botnia Shipping tegevdirektor Juha Räisänen on varem öelnud, et trümm oli tühi ja midagi kahtlast laevas silma ei hakanud.



Niemi rääkis ajalehele, et temal tekkis salajase laadungi kahtlus kohe, kui meedias hakkasid levima uudised laeva arvatavast kaaperdamisest ja Venemaa sõjalaevastiku laiaulatuslikust otsimisoperatsioonist.

Soomes laaditi laevale 1,3 miljoni euro väärtuses metsamaterjali, mille sihtkohaks oli Alžeeria. Niemi viibis ise sadamakail, kui laev Pietarsaarist lahkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles