Austraalia palus «unustatud austraallaste» ees vabandust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Austraalia peaminister Kevin Rudd palus täna ametlikult vabandust poole miljoni «unustatud austraallase» ees, kelle seas on ka Suurbritanniast saabunud inimesi.


Alaealised paigutati 1930.-1970. aastani lastekodudesse ja kasuperedesse, kus paljusid neist kasutati seksuaalselt ära, peksti ja jäeti hooletusse.

Umbes tuhande parlamendihoone ette kogunenud nn unustatud austraallase ees rääkinud Ruddi vabandus võeti vastu vaimustunud aplausiga. Mitmed kohaletulnud puhkesid nutma, kui Rudd rääkis üksikasjalikult Austraalia lastekodudes ja muudes asutustes aset leidnud väärkohtlemisest.

«Oleme täna kokku tulnud, et paluda meie rahva poolt vabandust. Et öelda teile, unustatud austraallased, ja neile, kes saadeti siia lastena ilma neilt luba küsimata, et me kahetseme,» ütles Rudd.

«Kahetseme, et lastena võeti teid ära oma perede juurest ja pandi asutustesse, kus teid tihti ära kasutati. Kahetseme füüsilisi kannatusi, emotsionaalset nälga ja armastuse, helluse, hoole külma puudumist.»

«Kahetseme seda tragöödiat, seda täielikku tragöödiat, kaotatud lapsepõlvi. Lapsepõlvi, mis möödusid karmides ja autoritaarsetes paikades, kus nimed asendati numbritega, spontaanne mäng süstematiseeritud rutiiniga, õppimise rõõm alandava töö üksluise vaevaga.»

Suurbritannia saatis 40 aasta eest lõppenud programmi raames aastatel 1920-1967 7000 vaest last kodumaalt ära n-ö parema elu peale oma endistesse kolooniatesse Austraaliasse, Kanadasse ja teistesse riikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles