Vabaühendused paluvad Paetil aidata Valgevene üliõpilast

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatsyana Shaputska
Tatsyana Shaputska Foto: www.or.ee

Eestis tegutsev Valgevene toetusgrupp pöördus välisminister Urmas Paeti poole palvega aidata kaitsta Valgevene üliõpilase Tatsyana Shaputska õigusi, kes heideti ülikoolist välja Euroopa Liidu Idapartnerlusprogrammi kodanikuühiskonna foorumil osalemise eest.

Valgevene Riikliku Ülikooli õigusteaduskonna teise kursuse üliõpilane Tatsyana Shaputska heideti ülikoolist välja rektor Sergey Ablameyko isikliku käsuga.

Põhjuseks oli tema osalus Euroopa Liidu Idapartnerluse programmi kodanikufoorumil Brüsselis 16.-17. novembril, kus Tatsyana tõstatas küsimuse poliitvangide olukorrast idapartnerluse sihtriikides, sealhulgas Valgevenes.

Ametlikult on rektori käskkiri põhjendatud sellega, et Shaputska sõitis välismaale ilma dekaani loata. «Me arvame, et üliõpilased ei ole riigi orjad ja kool ei saa piirata nende liikumisvabadust,»  kommenteeris ülikooli otsust Valgevene toetusgrupi esindaja Jevgeni Krištafovitš.

Tema hinnangul on Shaputska represseerimine ilmekas näide jätkuvatest kodanikuaktiivsuse mahasurumise katsetest Valgevenes.

«Tatsyana Shaputska kuulub Valgevene suurima noorteorganisatsiooni «Maladõ Front» juhatusse. Selle organisatsiooni liikmed on pidevalt võimude surve all, mõned neist istuvad ka vanglas, nagu näiteks Artsyom Dubsky, kelle Amnesty International on tunnistanud meelsusvangiks," märgib Krištafovitš.

Valgevene toetusgrupp palub minister Paetil pöörata Euroopa Liidu tähelepanu Lukašenka režiimi jätkuvatele repressioonidele üliõpilaste ja noorte vastu ning aidata poliitilise tagakiusamise ohvriks langenud noortel jätkata haridusteed välismaal.

«Hindame väga kõrgelt välisministeeriumi otsust toetada 200 000 krooniga eksiilis töötava Valgevene Euroopa Humanitaarülikooli tegevust ja kutsume valitsust üles edaspidigi sarnaseid programme toetama,» lisab Krištafovitš.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles