Õnnemandliga riisipuding

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Põhjamaalastel on jõulude ja riisiga mingi eriline suhe. Päkapikkudele maitseb riisipuder väga, seetõttu serveeritakse kaneelisuhkruga ülepuistatud tagasihoidlikku riisiputru jõululaupäeva õhtul.

 Riisiputru tehakse aga varuga ja esimesel jõulupühal valmistatakse pudrujääkidest maitsvat vahukoorega magustoitu, mida Taanis pakutakse sooja kirsikompotiga, Rootsis aga apelsinitükkidega. Mina olen juba aastaid jõuluõhtul külalistele pakkunud taanlaste varianti nimega risalamande.



Risalamande on lihtne ja maitsev ning selle söömise teeb eriti põnevaks kusagile riisipudingu sügavustesse peidetud õnnemandel. See sööja, kelle magustoidukaussi terve mandel satub, saab võõrustajatelt väikese jõulukingituse. Ettevaatlikult riisiputru mäluvaid sööjaid on päris lõbus jälgida. Tark mandlileidja seda ju teistele kohe ei ütle, põnevus kaoks ära!



Kui lauas on lapsi rohkem, võib võõrustaja terveid mandleid magustoidu sisse peita ka mitu. Üllataval kombel kipuvad tervet mandlit sisaldavad magustoidukausid tihti just laste ette sattuma. Päkapikkude värk, mis teha.



Risalamande

Jätkub kaheksale sööjale


Riisipudruks


•    1 l piima (soovitavalt 2,5%)


•    150 g ümarateralist pudruriisi


•    1 vanillikaun


•    noaotsatäis soola


Lase piim nõrgal tulel keema tõusta. Pese riis külmas vees, siis kurna ning lisa koos soola ja vanillikaunaga keevale piimale. Sega nõrgal tulel, kuni piim uuesti keema hakkab. Siis alanda kuumust, kata pott kaanega ja hauta riisi 45–60 minutit, kuni piim on imendunud ja riis pehme. Lase pudrul täielikult jahtuda.



Lisaks

•    5 dl vahukoort


•    100 g mandlilaaste või hakitud mandleid + 1 terve kooritud mandel


•    2–3 sl suhkrut


Vahusta rõõsk koor suhkruga, sega koos mandlilaastude ja terve mandliga jahtunud riisipudru hulka.



Kirsikastmeks

•    680 g purk kivideta konservkirsse


•    2 sl maisi- või kartulitärklist


•    2 sl vett


Soojenda kirsid kompotileemes. Sega tärklis külma veega ja lisa peene joana pidevalt segades kirsikompoti hulka. Kui kasutad kartulitärklist, kuumuta peaaegu keemiseni ja tõsta pott tulelt, maisitärklise puhul kuumuta keemiseni ning keeda paar minutit, kuni kirsikaste pakseneb. Lase veidi jahtuda.


Jaota mandli-riisivaht magustoidupokaalidesse ja tõsta peale sooja kirsikastet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles