Saakašvili sõnul ootab Gruusia sõpradelt tõerääkimist, mitte relvi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihheil Saakašvili
Mihheil Saakašvili Foto: Raigo Pajula

Ütle mulle, kes on su sõbrad ja mina ütlen, kus sa omadega oled, märkis Gruusia president Mihheil Saakašvili täna Tallinnas välispoliitika instituudi loengus.

Nende sõnadega kirjeldas ta olukorda, kus ühena vähestest riikidest Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat iseseisvate riikidena tunnustanud Venezuela president Hugo Chavez seisis vastu Gruusia riigi territoriaalsele terviklikkusele ning Tšehhi vabadusvõitleja Vaclav Havel seda toetas.

«Mind šokeeris, kui palju suutsid Vene sissetungijad kujundada sellist sürrealistlikku arusaama, et Gruusia – riik, kuhu nad tungisid – ründas neid,» rääkis Saakašvili. «Mind šokeeris, et Vene liidrid olid nagu maagid või nõiad, kes suutsid pöörata iga reaalsuse täpselt vastupidiseks.»

Gruusia presidendi sõnul pole selles strateegias pole midagi uut. «Seda nimetatakse peegelpropagandaks,» selgitas ta. «See tähendab oma ohvri süüdistamist täpselt selles kuritöös, mida sa hakkad sooritama või oled juba toime pannud.»

Saakašvili sõnul on seda taktikat kasutanud iga viimase aja totalitaarne režiim. Esimesed olid natsid. «Nad süüdistasid juute valmistumises maailmasõjaks, milleks nad tegelikult ise aktiivselt valmistusid,» meenutas ta. «Ja süüdistasid neid sakslaste hukkamiseks valmistumiseks ajal, kui nad valmistusid juutide genotsiidiks.»

Gruusia president märkis, et kirjeldatud taktika osutus nii efektiivseks, et seda kasutasid Adolf Hitleri ja Joseph Goebbelsi jälgedes ka nõukogude propagandistid. Aga mitte ainult nemad. «Aafrika südames Rwandas süüdistasid hutu ekstremistid, kes tapsid hiljem miljonit tutsit, süüdistasid tutsisid – ma tsiteerin – valmistumises genotsiidiks hutude vastu,» lausus ta.

Saakašvili nentis, et see strateegia töötab: kui kõik süüdistavad kõiki sama kuritöö sooritamises, muutub pilt kaootiliseks. Ja see annab teistele riikidele hea põhjuse mitte sekkuda. «Vene liidrid kasutasid ja kasutavad jätkuvalt meie vastu sedasama peegelpropagandat igal pool maailmas, kasutades Gazpromi raha eest töötavat meediat ja mõnikord ka avaliku elu tegelasi,» märkis ta.

«Ja see on just selline aeg, kui Gruusia-sugune tilluke riik vajab kõige rohkem sõpru,» resümeeris Saakašvili. «Meil ei ole samapalju raha ega mõjukust ega kodanikke, kuid meil on erakordsed sõbrad. Me ei palu neilt sõpradelt saata endale vägesid või relvi, me palume neilt, et nad räägiksid tõtt.»

Saakašvili sõnul on Moskva jätkuvalt nende vastu. Sest Gruusia olemasolu meenutab teistele sama piirkonna riikidele, et Venemaa suutis küll tungida iseseisvasse riiki, kuid mitte kukutada selle valitsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles